7 февруари 2017 г.


Японски и египетски археолози съобщават, че са открили в Тива, Египет, 3000-годишна гробница на царски писар. Гробницата е принадлежала на мъж на име Хонсу и е титулуван като "наистина прочутият писар". Стените на погребалната камера са декорирани с множество рисунки, на част от които са изобразени павиани, покланящи се на бога на слънцето Ра. 

Екипът археолози се води от Джиро Кондо от Университета Уаседа в Япония. Откритието си учените определят като датиращо отпреди 3000 години. Специалистите са установили, че гробницата в големия античен некропол на Тива е принадлежала на високопоставен царски чиновник.

Гробницата е от периода на XIX - XX династия в Новото царство, когато древен Египет се управлява от Рамзесидите (1292 - 1069 г. пр.н.е.). Периодът между XVI - XI век пр.н.е. е времето, когато тронът на Египет принадлежи на могъщите фараони от XVIII, XIX и XX династия. Той бележи края на Новото царство и често бива наричан период на Египетската империя.

Новото царство е опит да се създаде буфер, разделящ Леванта от Египет и по това време фараоните поставят под своя власт най-обширни територии.

Таванът на входното помещение в гробницата е изрисуван с геометрични фигури, наподобяващи шахматна дъска
В съобщение на официалния сайт на университета Уаседа екипът археолози разказва за находката си. Учените попадат на гробницата, докато разчистват отломки от част от гробницата на Усерхат в частта на античния некропол, наричана ел Кхокха. Усерхат е високопоставен чиновник, носил официалната титла "надзирател на личните покои на царя" по времето на управлението на Аменхотеп III - дядото на Тутанкамон.

Египетска статуя на павиан от
експозицията на Лувъра
В съседство с неговата гробница е открито погребално, Т-образно съоръжение, с богато украсени стени с изображения на богове, хора и павиани. Археолозите са разчели йероглифите, според които в гробницата е погребан благородник с име "Хонсу". Професор Кондо разказва, че екипът остава изумен от откритията вътре в гробницата. "На северната стена на входното помещение открихме сцена, показваща лодката на бога на слънцето Ра-Атум, пред която в богоговеен екстаз се покланят четири павиана".

Днес повечето хора ги смятат за шумни, миризливи, досадни и агресивни животни, но около 1200 г. пр.н.е. павианите са играли специална роля в живота на древен Египет. Божеството, наричано "Баби" или "Баба", е обожествена персонификация на павианите, и е почитано най-малко от прединастичния период на Египет. Новата находка показва, че царският писар Хонсу се е отнасял с изключително почитание към павианите, отделяйки им видно място в гробницата си. Павианите са изключително агресивни животни и божественият им еквивалент в лицето на "Баби" е разглеждан като кръвожаден бог, поглъщащ душите на неправедните.

Павианите обаче са известни и със сексуалната си мощ, затова "Баби" е почитан и като бог на мъжествеността сред мъртвите. Често е изобразяван с еректирал пенис, а древните егптяни му се покланяли, за да гарантират, че в задгробния живот няма да бъдат сполетени от несгодите на импотентността

Хонсу и съпругата му се покланят на Озирис и Изида
На друга от стените на гробницата са изобразени Хонсу и съпругата му, които се покланят на Озирис и Изида, съпровождани от други две божества, за едно от които, съдейки по изображенията им с рога, се предполага, че е Хнум или Хнум-Ре. Озирис и Изида се появяват в картина на още една от стените, този път представени седнали. Таванът на гробницата също е декориран с геометрични фигури, наподобяващи шахматна дъска.

Засега вътрешната камера на гробницата остава блокирана зад купчина скални отломки, но професор Кондо и екипът му са убедени, че след разчистването им, вътре в погребалното помещение ще открият нови рисунки и артефакти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...