28 февруари 2017 г.


Екип археолози са открили в Белиз голям, изработен от нефрит медальон, за която се предполага, че някога е принадлежала на цар на маите. Върху нефритовия медальон е "изписан" исторически текст, описващ притежателя си. Новооткритият артефакт е с Т-образна форма. Според експертите самата форма означава "вятър и дъх", а нефритовата огърлица вероятно е носена от царя по време на официални церемонии. Сред другите находки, на които се натъква екипа, е и съд, наподобяващ лице с клюн, за което се предполага, че пресъздава богът на вятъра, почитан от маите.


Нефритовото украшение е открито още през 2015 година в Ним Ли Пунит в южната част на Белиз. Т-образната нефритова плочка е смятана за артефакт с уникална археологическа стойност, не само защото е вторият по големина нефритов медальон, откриван в Белиз, принадлежал на виден владетел на маите. В наскоро публикувана статия в списанието Ancient Mesoamerica, издавано от Университета в Кеймбридж, Джефри Брасуел, ръководител на разкопките и професор от Университета в Калифорния, пише, че "находката е като да откриеш диаманта Хоуп в Персия, а не в музея в Ню Йорк". Подобна находка може да очакваш в някой от големите градове на маите. Вместо това, попадаме на нея на това отдалечено от централните полиси на империята място".

Плочката нефрит е с размери 7,4 инча на дължина, 4,1 инча в ширина и едва 0,3 инча дебелина (18,8 х 10,4 х 0,7 см). Специалистите твърдят, че самото отрязване на толкова тънка плочка само по себе си е постижение. Майсторите, които са обработвали ценния материал, са разполагали с три основни инструмента - корда за рязане, мас като смазка и нефритов прах за полиране.

Професор Джефри Брасуел с реплика на нефритовия медальон
И все пак, онова, което прави артефакта безценен от археологическа гледна точка, е историческия текст, съставен от 30 йероглифа, гравирани на гърба на медальона. Текстът описва първия си собственик. "Плочката буквално ни говори. Историята, която ни разказва е кратка, но много важна", казва Брасуел и добавя, че това откритие може да промени много възприятията ни по отношение на цивилизацията на маите. Професорът подчертава, че за наша радост медальонът не е безвъзвратно изгубен за историята, като не се е оказал плячка на мародери. "Да се открие подобно нещо в рамките на сериозна, официална археологическа експедиция, представя находката в нейния контекст и специалистите разполагат с всичката необходима им информация за мястото, на което е намерена. В противен случай се налага само да предполагаме къде и как е открит даден артефакт. За щастие, случаят не е такъв", казва професорът.

Част от другите находки
Кристиан Прагер от Университета в Бон, който е съавтор в публикацията, се е заел с детайлното проучване на медальона. Според Прагер и Брасуел, украшението по всяка вероятност е изработено за цар Janaab' Ohl K'inich и йероглифите описват неговото родословие. Текстът, според Брасуел, описва възкачването на трона на царя през 647 година, а един пасаж от края му може да свърже царя с един от най-мощните градове на маите - Каракол, намиращ се на територията на съвременен Белиз. Учените не смятат, че медальонът е бил откраднат и така се е оказал далеч (на около 400 км южно от Чичен Ица, където са открити подобни нефритови огърлици) от централните градове на империята на маите; напротив, находката е свидетелство, че знатен владетел е посетил Ним Ли Пунит и с това е поставено началото на нова владетелска династия.

Разкопките в Ним Ли Пунит
Но е трудно да се правят категорични заключения, най-малко защото писмеността на маите все още не е напълно разчетена. Мнозина учени не се съгласяват със заключенията на колегите си, най-вече заради несъответствия в културен аспект и трактовката на йероглифите.

Екипът открива нефритовия медальон по време на разкопки на дворец, построен около 400 година. В гробница, датирана от около 800 година, са открити 25 керамична съда, голям каменен блок, от който е изсечена скулптура на божество, и нефритова огърлица. Освен няколко зъба, други човешки останки не са намерени.


Т-образният медальон, както и гравираното "Т" на предната част на друг артефакт, представляват  глифа на маите ‘ik', чрез който - според специалистите - се означава "вятър и дъх". В културата на маите вятърът играе много важна роля, тъй като с него пристигат мусонните дъждове, от които зависи реколтата от зърнени храни. "Последните теории предполагат, че промени в климата са довели до продължителни засушавания, оказали се пагубни за земеделието в района и от там - до упадъка на цивилизацията на маите. В подкрепа на тази теория е посвещаването на гробницата на бога на ветровете, от когото се измолва в трудните времена да донесе живителните мусонни дъждове", обяснява професор Брасуел.

Факт е обаче, че никога няма с абсолютна сигурност да научим всички подробности около тази находка. Професор Брасуел и екипът му обаче, ще се върнат още през тази пролет на място, за да продължат с проучванията си и да потърсят нова информация за уникалния нефритов медальон.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...