24 февруари 2017 г.


Телескопът на NASA Fermi наблюдава гама-излъчванията от М31, по-известна като галактиката Андромеда. Наблюденията са установили, че най-голямата порция от мощната гама-радиация идва от ядрото на галактиката, която е много сходна на нашата - Млечния път. Международен екип от астрофизици изказва предположението, че това може да се окаже косвено доказателство за отдавна търсената тъмна материя.

Някои теоретични модели прогнозират, че гама-излъчвания следва да съпътстват взаимодействията между частиците на тъмната материя. Тъмната материя "не харесва" изобщо да си взаимодейства; тя не се струпва на "буци или облаци", затова и подобни интензивни гама-лъчения може да се случат само в условията на гъсто населените региони, каквито са галактическите ядра.

"Очакваме тъмната материя да се акумулира в най-вътрешните региони на Млечния път и останалите галактики. Поради това и откриването на такива компактни източници на гама-излъчвания е вълнуващо за специалистите", казва водещият в изследването Пиерик Мартин, астрофизик от Националния център за научни изследвания, астрофизика и планетология в Тулуза, Франция. "M31 може да се окаже ключа към разбирането на същността на тъмната материя".

Гама-лъченията без никакво съмнение са факт. Но причината, която ги поражда, е обект на дебати. Самите изследователи подчертават, че излъчванията могат да са от няколко все още неидентифицирани източници. Според друго проучване, подобни "гама-отпечатъци", регистрирани в Млечния път, може да са причинени от мощен пулсар.

Резултатите от новото изследване предстои да бъдат публикувани в Astrophysical Journal. Те ще опишат как можем да използваме наблюдения на "чужда" галактика, за да научим повече за нашата. Галактиката Андромеда е най-близката до Млечния път. Намира се на 2 милиона светлинни години от нас, което по космическите мащаби е като разходка до близкия парк.

"Галактиката ни е толкова подобна на Андромеда, че това наистина ни помага, да научим много нови неща за нашата собствена", казва съавтора в изследването Регина Капуто, изследовател в центъра Goddard на NASA. "Това е като да живеете в свят, в който няма огледала, но имате близнак и може да видите всички ваши физически признаци, като наблюдавате близнака си".

Проучването обаче установява една важна разлика. Галактиката Андромеда изглежда генерира високо енергийни частици, известни като космически лъчи, за разлика от Млечния път. Космическите лъчи пораждат гама-лъчения, когато взаимодействат с газови облаци, но извън ядрото на Андромеда няма гама-излъчвания, докато в Млечния път навсякъде се срещат гама-лъчения, предизвикани от космически лъчи.

"Не разбираме напълно ролята, която космическите лъчи играят в галактиките, или как те пътуват през тях", обяснява Сиан Хоу, астрофизик от обсерваториите Юнан на китайската Академия на науките, който е част от екипа, извършил изследването. “M31 ни позволява да видим как космическите лъчи се проявяват в условия, различни от тези в нашата галактика".

Необходими са още наблюдения, които да установят източниците на гама-излъчванията от галактиката Андромеда. Вероятно това ще ни предостави и нови данни за собственият ни остров от Вселената, където се намира нашата малка планета.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...