3 февруари 2017 г.


Учени от Института по молекулярна и клетъчна биология към Сибирския отдел на Руската академия на науките съобщава, че са открили в Денисовската пещера останки от кон на Оводов - зебро-магареподобно същество, обитавало района на Алтай преди 30 000 години, по едно и също време с представителите на т.нар. денисовски човек.

"Това животно само формално се нарича кон. Ако трябва да я описваме, тя е нещо средно между магаре и зебра - с къси крака, малко и не толкова грациозно, като нормалните коне", уточнява Ана Дружкова, научен сътрудник в лабораторията по сравнителна геномика. Най-младите от палеонтологичните находки са на възраст около 18 000 години. Това потвърждава схващането, че през онази епоха видовото разнообразие в Алтай е било далеч по-голямо, отколкото сега. Сред представителите на фауната са се срещали и подобни екзотични видове, като кон на Оводов.

Сибирските биолози изследват костни останки на конете не само от Алтай, но и от Бурятия, Монголия и европейската част на Русия. За някои вече са разчетени пълните митохондриални геноми и може да се разбере, до кои от съвременните породи коне са близки. Молекулярните технологии помагат освен това на палеонтолозите в точното определяне на вида и произхода на един или друг фрагмент от древните костни останки.

По-рано е съставен един непълен митохондриален геном на кон на Оводов. Образецът е на възраст от 48 000 години и е открит в Хакасия. Сравнявайки с него загадъчни костни образци от пещерата Денисов, учените стигат до заключение, че новите находки са на представители точно от този вид "коне".

"Датировката на костните останки в Денисовската пещера може да се определи по слоевете. Конкретната находка е от слой 9.1, чиято възраст е около 20 000 години. Но когато извършихме радиовъглероден анализ на образеца, установихме, че той е по-възрастен. Т.е. вероятно е имало повторна екскавация (преместването на костни останки от по-дълбоки слоеве). Това още веднъж ни напомня, че следва да се отнасяме с внимание към датировката по слоеве", казва Ана Дружкова.

Първото описание на кон на Оводов е направено през 2009 година от руския археолог Николай Оводов. Той го прави на база материал от Хакасия. По-рано се приема, че подобни кости са от кулани. Но след детайлен морфологичен анализ и генетични тестове, става ясно, че не се касае за кулани, а за релкти от група архаични коне, които в голямата си част са изтласкани от коне от тип тарпан и коне на Пржевалски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...