3 януари 2022 г.


Личността на фараона Ехнатон си остава една от най-големите загадки в историята на Древен Египет. Изследователите са открили до момента три гробници, посветени на него, но вместо отговори на въпросите си, получават само нови загадки. Все пак, гробниците хвърлят светлина около живота на загадъчния фараон.

Ехнатон наследява трона от баща си Аменхотеп III, един от най-успешните фараони от периода на Новото царство. Въпреки това, не може да се каже, че той е наследникът-мечта за прославения си баща. Със слабо телосложение и унесеността, характерна за мечтателите и поетите, Ехнатон не е точно "стандартния" кандидат за властител над Египет. Но въпреки недостатъците си, времето, през което той властва над Новото царство се превръща в много значим период от историята на държавата.

Статуя на Ехнатон от храма му в Карнак. В момента в експозицията на музея в Кайро
В началото на властването му столицата все още е в Тива. По-късно обаче, за да се освободи поне отчасти от мощта на кастата на жреците, Ехнатон строи Ахетатон - "Хоризонта на Атон", градът, който става нова столица на държавата, поне докато е жив фараонът-еретик. Ехнатон вярвал, че градът ще се превърне в негов вечен дом, място за вечния му покой и паметник, който ще пренесе името му през вековете. Но се е излъгал в надеждите си.



3D-модел на WV25
Ахетатон бързо запада, след смъртта на фараона. Днес руините му се намират близо до съвременния Тел ел Амарна, а самият Ехнатон е по-известен заради славата на красивата си съпруга Нефертити и богатите находки от гробницата на сина му - детето-фараон Тутанкамон.

През 1817 година авантюристът и пътешественик Джовани Батиста Белцони открива гробницата, означавана в каталозите като WV25. От началото на XIX век Белцони постоянно прочиства пясъците на Египет в търсене на находки от древния свят. Според него, WV25 се отнася към третия период на междуцарствия. В гробницата се натъква на погребения, като описанията му сочат характерни саркофази за времето на 21 - 26-тата династия.


Много десетилетия по-късно екипът на египтолога Ото Шаден разчиства гробницата и я идентифицира като вероятно принадлежала на Ехнатон. Според резултатите от работата на екипа излиза, че гробницата е подготвена за монарха, властвал в периода между Аменхотеп III и Ай. Планировката на съоръжението е с характерните черти за 18-тата фараонска династия. Но всичко се базира само на косвени доказателства, защото в гробницата не е открито нищо конкретно, което да я свързва пряко с името на Ехнатон. В подкрепа на предположението, че е била предназначена за него, е само анализът и датирането на съоръжението.


90 години след находката на Джовани Белцони, на 3 декември 1907 година, екипът на археолога Едуард Аертон открива малата, скромна и напълно разграбената още в древни времена гробница, означена в каталозите като KV55. Находката е направена при разкопки в Долината на Царете в Египет, която се намира на западния бряг на река Нил, срещу столицата на Новото египетско царство Тива. Почти всички видни личности, управлявали Древен Египет през златния му век, са погребани на това място.



KV55 се намира само на няколко метра западно от гробницата на Рамзес IX (KV6). Въпреки че е разграбена и в много лошо състояние, гробницата е сред най-известните в наше време. Плячкосана и повредена още в древността, в нея все пак са се запазили множество артефакти. От входа към вътрешността ѝ водят 20 стъпала. По времето, когато е открита, входа и стълбите са затрупани с пясък и каменни отломки. Наклоненият коридор води до единственото помещение в гробницата, към което има само една малка допълнителна ниша.

В гробницата, когато е открита, са намерени четири погребални урни (канопи), позлатен дървен олтар, останки от кутии, стойка за ваза и фрагменти от фараонски печат. Има също парчета от мебели, сребърна глава на гъска, две глинени тухли и един-единствен ковчег. Саркофагът е бил осквернен, като части от красиво декорирания му капак са унищожени. И още много, много артефакти, сред които животински фигурки, обици, златна огърлица във формата на крила на лешояд, оцветена златна яка с инкрустации, орнаментирана огърлица, табелки, амулети, мъниста, фрагменти от фолио, канопи (от калцит), сребърната глава на гъска, фрагменти от кутии и мебели, дървени жречески картуши, инструменти и части от инструменти, тухли, ножове, бумеранг, грозде, папирусни ролки, кутии, камъчета и някои малки обредни предмети, както и множество фрагменти от керамика.

Някои от предметите са идентифицирани като принадлежали на втората съпруга на Ехнатон, Кий, наричана Великата любима съпруга. За други се предполага, че са принадлежали на баща му Аменхотеп III, или на майка му - царица Тий. На една от глинените плочки-печати е името на сина му Тутанкамон.

Но най-значимата находка са останките на зле мумифицирано тяло. След години на спорове и дебати, повечето изследователи вече са склонни да приемат тезата, че останките принадлежат на фараона Ехнатон. Сред най-значимите доказателства в подкрепа на това твърдение са ДНК-анализите, които показват, че останките, открити в KV55, са на човек, който едновременно е син на Аменхотеп III и баща на Тутанкамон. Нещо повече, човекът е починал на възраст, която отговаря на тази, на която умира Ехнатон.



3D-модел на KV55
Тялото е положено в саркофага по каноните за полагане на фараон, но е обезличено. Според египтолозите, това е наказанието на Ехнатон, наложено му от жреческото съсловие, за да заклеймят дързостта му да прокламира вярата в единствения бог Атон. В системата от вярвания на древните египтяни, озовал се без лице и изписано име в задгробния живот, човек загубва идентичността си и е обречен навеки да се лута, без да знае кой всъщност е.


Трета гробница, открита от местни жители около 1887-88 година в руините на Ахетатон, също претендира да е свързана с Ехнатон. Тя също е зле повредена непосредствено след смъртта на монарха и някои от релефите са повредени, но все пак няколко са оцелели. Предполага се, че една от камерите в гробницата е била предназначена за майката на фараона, царица Тий, а друго помещение е отредено за дъщерята на Ехнатон, Макетатен.

Погребалните дарове и предмети, намерени във вътрешността на гробницата са много повредени. По време на изследванията учените са идентифицирали сред тях фрагменти от съдове, останки от саркофаг от червен гранит, вероятно предназначен за Ехнатон, сандъче с канопи, дървен модел на лодка, фрагменти от мебели, варовикова стела, части от накити и инкрустации, нож, късчета текстил и други части от артефакти. Учените са намерили и няколко кости, които обаче не подлежат на идентификация. Предположенията са, че са принадлежали на човек, но и това не е абсолютно точно доказано.



Декорите на гробницата са били унищожени още след смъртта на Ехнатон, но някои изображения на царското семейство все пак са оцелели и днес са сред най-известните образци на изкуството от Древен Египет. Най-познат е релефът, на който са изобразени Ехнатон, прекрасната му съпруга Нефертити и трите им дъщери, поднасящи дарове на Атон в храма-съдилище на бога. Запазено е и изображението на Макетатен и бавачка, която носи бебе от царската фамилия. Всички изображения са изпълнени в характерния стил за времето на властване на Ехнатон.

Домашен олтар, открит в гробницата сред руините на Ахетатон. Изобразени са Ехнатон, Нефертити и трите им дъщери
Ехнатон си остава един от загадъчните фараони. Много са пропуските в информацията за живота му, с която науката разполага. Но трите гробници, които по един или друг начин се свързват с името му, са дали своя принос в изясняване на някои от въпросите около личността на фараона-еретик. А освен това са се превърнали и в притегателни точки, към които се стремят както учените, така и обикновените туристи. Безспорно най-магнетична в това отношение е KV55 и Долината на царете като цяло.

2 коментара:

  1. И до ден днешен съществуват спорове относно автентичността на известният бюст изобразяващ Нефертити.Някой учени твърдят,че е фалшификат.При всички случай обаче той със сигурност не изобразява реалният образ на царицата.Подобна симетрия е невъзможна в при човешката анатомия!Дори може да се каже,че това е първият опит за нещо като много древен "Фотошоп"!😜

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По темата за Нефертити и "някои учени твърдят, че е фалшификат":
      http://historynakratko.blogspot.com/2018/02/Nefertiti-Younger-Lady-facial-reconstruction.html
      и още:
      http://historynakratko.blogspot.com/2016/12/blog-post_60.html

      Изтриване

Може да ви е интересно...