20 декември 2016 г.


Почти 700 години след смъртта му, екип от учени и историци са успели да пресъздадат виртуално лика на един от най-великите воини на времето си - кралят на Шотландия Робърт I Брус, човекът, повел през XIV век воините на шотландците, за да извоюват от Англия независимостта на кралството.

Образът на шотландския крал е реконструиран по човешки череп, собственост на Хънтъровия музей. Работата по проекта е отнела на специалисти, историци и изследователи от университетите в Глазггоу и Ливърпул почти две години.

Статуя на Робърт Брус пред портите на замъка
в Единбург
Историците са наясно, че Робърт I Брус е най-великия сред героите на Шотландия. Но за широката публика - най-вече заради филма с участието на Мел Гибсън "Смело сърце", Уилям Уолъс е големия герой, а на Робърт Брус е отреден образа на посредствен, егоистичен опортюнист. В действителност, обаче, Робърт Брус изиграва вероятно най-важна роля в националната съпротива на Шотландия, която по-късно прераства в същинска война за независимост. След дълги години на кървави и героични битки, проточили се почти три десетилетия, през 1320 година Робърт Брус и шотландските благородници поставят имената  си под Декларацията от Арброт, с която обявяват независимостта на Шотландия. "Защото, докато и стотина от нас са все още живи, никога по свое съгласие и собствена воля не ще се подчинят на властта на англичаните, За това, не за слава, се борим... но за свободата си", са записали благородниците в декларацията, с която отговарят на папската була на папа Йоан XXII, с която той отлъчва Робърт Брус и приближените му от църквата.


Въпреки това, примирието, сключено с Едуард II, не успява да прекрати военните действия, които продължават докато през 1327 година Едуард II не е детрониран. Край на войните слага договорът от Нортхамптън, подписан през 1328 година между Робърт Брус и Едуард III, с който Англия признава независимостта на Шотландия. Така приключват 30-те години войни, а синът на Робърт Брус Дейвид се жени за дъщерята на Жана, по-малката сестра на краля и Едуард II. Година по-късно Робърт I Брус, крал на Шотландия, почива в замъка си в  Кардрос. Според някои описания кралят е повален от проказа.

Според заключенията на специалистите, участвали в пресъздаването на лика по черепа му, Робърт Брус наистина е боледувал от проказа. Споровете около хипотезата, че е страдал от заболяването, се водят от години. Според едни, ако легендарният крал наистина е бил заразен с проказа, не би могъл да бъде коронован, заради възприетите по онова време правила. Други пък разглеждат споменаването на проказата като опит за мръсна клеветническа кампания.


Но новите изследвания и лицевата реконструкция ясно показват признаци за болестта - черепът му и най-вече долната челюст и обезобразения нос, са категорични доказателства, че кралят е бил прокажен. Професор Каролин Уилкинсън, директор на Face Lab в LJMU, която по-рано се занимава и с реконструкция на лицето на Ричард III, обяснява в статия за Archaeology News Network: “По костите на черепа можем точно да установим образуването на мускулните формации, които определят формата и структурата на лицето. Създадохме две версии - едната с пълна развита форма на проказа, другата - с по-умерена форма на проява на болестта. Предположението  ни е, че дори и да е страдал от проказа, болестта не се е отразила прекалено в областта на лицето му".

Отливка от черепа на
Робърт Брус
Въпреки това, учените избягват да бъдат абсолютно категорични в заключенията си. Историците не разполагат с надеждни визуални изображения на Робърт Брус, а писмените сведения, отнасящи се до него, малко казват за външния вид на краля. Добрата новина е, че ДНК-тестове може да ни предоставят цялата нужна информация, с която да се установят цвета на очите и косата му. Все пак, според д-р Мартин МакГрегър, старши лектор в университета в Глазгоу, съществува проблем с ДНК-материала за анализ: "Костите на краля са ексхумирани през 1818-1819 година от гроб в абатството Дънфърмлин, превърнало се през годините в място за последен покой на средновековните монарси на Шотландия. След ексхумацията, скелетът и черепът са консервирани в катранова смес и препогребани, но преди това е направена отливка от черепа. От тази отливка са направени няколко копия, които са се запазили и до днес, а това от Хънтъровия музей е едно от тях. Но без оригиналните кости, не разполагаме с ДНК за анализ".

Професор Уилкинсън уточнява: "При липсата на ДНК, се опираме на статистически оценки, с които можем да определим, че Робърт Брус е имал кестенява коса и светлокафяви очи". В заключение професорът подчертава, че "на база данните, с които разполагаме, това е най-точната и реалистична лицева реконструкция, която можем да извършим, опирайки се на информацията от биологичните материали, в съчетание с историческите източници".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...