25 ноември 2016 г.


Преди около 66 милиона години голям метеорит пада на Земята. Космическото тяло пада в района на съвременния полуостров Юкатан. В резултат на сблъсъка се образува кратера Чиксулуб. Според една от версиите катаклизмите след падането на метеорита са причината, довела до измиране на динозаврите и още хиляди животински видове. Наскоро учените започнаха проект, целта на който е да се проучи този необикновен кратер. Оказва се, че изследването може да ни даде важна информация и за друго събитие. Например, за последната ледникова епоха на Земята и за промените на морското ниво от онези времена.

Проектът се осъществява чрез сондаж в Чиксулуб. Изследователите заявяват, че докато търсят нещо, което да им подскаже как е паднал метеорита, са получили много важна друга информация.


Кратерът, който се намира до полуостров Юкатан и частично се разпростира на негова територия, е с диаметър от около 180 километра и дълбочина от 17-20 километра.

През пролетта международен екип започна сондаж в една от частите на кратера Чиксулуб. Дълбочината на сондажа е от 506 до 1335 метра под морското дъно, тъй като частично кратерът се намира под водите на Мексиканския залив.

По думите на ръководителя на Мексиканската академия на науките Хайме Урутия, изследователите случайно са открили доказателства за това, че по време на последната ледникова епоха морските води са били много далеч от съвременната брегова линия. Последният ледников период започва преди около 110 000 години и завършва преди около 11 000 години.


През онези времена голяма част от кратера, която днес се намира под Мексиканския залив, още не е била под вода. "Открихме пръстеновидна структура на морското дъно. Единствената причина, поради която може да се е формирала тази структура, е разлагането на карбонати, което се случва само в условията на пряк контакт с атмосферния въздух", заявяа Урутия.

Резултатите от изследването показват, че сушата на Юкатан наистина се е простирал на много по-голяма територия преди 23 000 - 18 000 години.

За двата месеца през които международният екип работи на платформата Миртъл в района на Мексиканския залив, са извадени около 6 тона скални образци, които тепърва ще бъдат детайлно анализирани. Изследователите продължават работа по проекта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...