13 септември 2016 г.


След няколко години разкопки и проучвания сред руините на синагога в Израел, датираща от римската епоха, археолози са открили необичайна мозайка на мястото, известно като Хукок. Досега подобна находка не е правена в друга сграда от древния свят, казват експертите.

Датирана към пети век, мозайката описва среща между две високопоставени фигури, едната от които изглежда е велик генерал, предвождащ войските си. Сериозно предизвикателство към тълкуването на сцената обаче е липсата на каквито и да е надписи.
На сцената се виждат слонове, приготвени като за битка – детайл, който препраща към  историята на макавеите, юдейски лидери, които повели въстание срещу Селевкидите през втори век преди новата ера. Селевкидите, които били потомци на един от генералите на Александър Велики, са известни с това, че използвали слонове в армиите си.

Ръководителят на разкопките - Джоди Магнес, археолог в университета в Северна Каролина, има по-различна интерпретация. Тя смята, че предводителят на армията не е кой да е, а самият Александър Велики. Срещата му с първосвещеника на Йерусалим никога не се е случвала, но е била история, която би звучала много познато на жителите на древен Хукок.


„След смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е., когато славата му се разнася и важността му става очевидна заради начина, по който е променил облика на Близкия Изток, евреите, както и други древни народи, са искали да се обединят с него“, обяснява Магнес.

За Магнес фактът, че фигурите от мозайката не са обозначени, е ключово доказателство в полза на хипотезата за изобразения на мозайката Александър. „Имало е само един гръцки владетел в древността, който е бил толкова велик, че не е имал нужда от етикет“, казва тя.

Подробности за детайли от мозайката може да разгледате в интерактивна презентация на сайта на National Geographic>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...