11 септември 2016 г.


Китайски археолози и реставратори съобщават, че са завършили процеса по реставрация на корона, принадлежала на съпругата на втория император от династията Суй - Янди (569-618 година). Агенция Синхуа съобщава, че това е най-старият от аналогичните му символи на абсолютната власт, откривани в Китай.


Короната е открита през 2012 година по време на разкопки на територията на град Янджоу в източната провинция Дзянсу. Намерена е в дървена кутия, поставена до тялото на императрицата в гробницата ѝ. "Находката е изпратена в лаборатория за реставрация. Екипът работи много внимателно, за да почисти и възстанови тринадесетте плетеници, изработени от тънка медна ламарина под формата на цветя", разказва ръководителят на проекта Шу Дзипин.


Династията Суй управлява Средното царство през краткия период от време между 581 и 618 година. Основоположникът на династията Уънди успява за пръв път след близо 4 века на раздробеност да обедини под своя власт Северен и Южен Китай. Синът му Янди започва строежа на Великия китайски канал - плавателен канал с дължина над 1700 километра, който свързва двете големи реки в Китай - Хуанхъ на север с Яндзъ на юг, като по този начин създава евтин транспортен коридор между северните и южните провинции. Освен това, Суй Янди създава ефективна административна система, която може да поддържа целостта на империята.


И въпреки значителните успехи в държавното управление, заради честите войни и завоевателни кампании, както и заради разточителното харчене на пари от държавната хазна, империята на Суй много бързо се сблъсква с икономическия упадък. Все пак, императорите от следващата династия Тан (618-907 година) успяват много умело да използват полезния опит от предшествениците си. Тяхното управление, продължило почти три века, е определяно като "златния век" за китайската култура.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...