8 юли 2016 г.


В момента тече мащабно изследване на Марианската падина, извършвано от специалисти на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). Най-дълбокото място на планетата ни е сред най-загадъчните и постоянно поднася нови изненади. Новата изненада е заснетата за пръв път риба, която никой по-рано не е виждал на живо.

От 20 април до 10 юли ще продължи експедицията, която се базира на борда на кораба Okeanos Explorer. Целта на проучванията са най-дълбоката падина в световния океан. Марианската падина преминава по протежение на дъното край Марианските острови. Дължината ѝ е около 1500 километра и има клинообразен, наподобяващ латинската буква V профил. Склоновете ѝ са много стръмни (7−9°), а ширината на плоското дъно варира между 1 и 5 километра. На места дъното е разделено от прагове, които формират няколко затворени депресии. В придънния слой налягането на водата достига до 108,6 МPa, което е приблизително 1072 по-високо от нормалното атмосферно налягане. Най-дълбоката точка в Марианската падина, The Challenger Deep, се намира на дълбочина от 10 994 метра.


Специалистите, работещи на борда на Okeanos Explorer, спускат дистанционно управляем апарат, който прави видео записи на различни дълбочини. Сред най-необикновените открития са рибите от семейство афионови (Aphyonidae). В научните каталози описанието им е само по уловени или намерени мъртви екземпляри – до този момент никой не е наблюдавал тези риби в естествената им среда.

Лъчеперката от семейство афионови, както и останалите представители на рода Ophidiiformes, живее на дълбочини между 2 и 6000 метра. Тясното ѝ, 10-сантиметрово тяло е с малка глава. Покрита е с прозрачна кожа без люспи. Гръбният плавник е дълъг, а аналният е съвместен с опашния. Друга характерна особеност за Aphyonidae, което я прави различна от повечето риби, е липсата на плавателен мехур.

Рибата-призрак, попаднала пред обектива на камерите, е заснета на дълбочина 2400 метра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...