13 юли 2016 г.


На границата между Индия, Бангладеш и Мианмар се намира много голяма зона на текточнино напрежение. Освобождаването на това напрежение може да се окаже потенциално най-мощното земетресение, което по разрушителната си сила да стане най-голямото за последния век или дори за последните 1000 години. Това заявяват сеизмолози в статия за списание Nature Geoscience.

"Бангладеш е пренаселен във всеки смисъл на думата. Всички нефтодобивни и газодобивни инсталации, предприятията от тежката промишленост, електроцентрали са разположени близо до потенциални епицентри на земетресения. Всички ще бъдат разрушени още с първите силни трусове. Столицата на страната, Дака, ще понесе огромни разрушения и ще се превърне картини от ада и най-вероятно населението ѝ ще бъде принудено да я напусне”, пише в статията Сайед Ахтер от университета в Дака.

Ахтер и колегите му са установили, че цялата южна част на Азия потенциално е изложена на риска от мащабен природен катаклизъм. Проучванията им са на база изместването на земните пластове в Хималйския масив, където в момента се срещат три големи тектонични плочи -  Зондската, Евразийската и Индо-Австралийската.

От данните, събрани чрез наземни GPS-датчици, спътникови снимки и информацията от радарите на геодезичните самолети, сеизмолозите са установили, че Индо-Австралийската плоча, въпреки мнението на някои геолози, се потапя под Евразийската плоча от източната ѝ страна. Потапянето става със скорост 30-40 милиметра годишно, което е доста повече от очакваното. При това, плочите се движат в срещуположни направления: Евразийската плоча на югозапад, а Индо-Австралийската – на североизток

В резултат на това, на границата между Индия, Бангладеш и Мианмар се оформя тектонична зона с особено напрежение – по-рано такива зони са откривани само на океанското дъно, където се срещат големите литосферни плочи. Натрупаната в разлома потенциална енергия от натиска на индийската плоча отдолу на евразийската, може да доведе до мегаземетресение.

По правило, колкото по-дълго се натрупва енергия в такива разломи, толкова по-силни следва да са очакваните в бъдеще земетресения. В случая със зоната, открита от Ахтер и колегите му, този процес продължава вече над 400 години. Това е потенциална заплаха от земетресение с магнитуд 8,2 или дори на 9 степен по скалата на Рихтер. При това, учените са изчислили, че тектоничните плочи може да “подскочат” на 5,5 метра.

По думите на учените, линиите на разлома преминават през долините на реките Брахмапутра и Ганг. В територия с площ 250 на 250 километра под заплаха се оказват Дака и още редица големи градове в Бангладеш и Индия, в които – според изчисления на екипа – живеят над 140 милиона души.

Засега не е ясно, кога може да се очаква да се случи подобен катаклизъм – може да стане съвсем скоро или районът да остане относително спокоен и през следващите 500 години. Учените планират експедиция до един от разломите, за да го проучат с помощта на радари. Така се надяват да могат да съставят по-точна прогноза и да дадат по-точна оценка на рисковете за жителите на региона.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...