6 юни 2021 г.

Паул Томас Ман, писател – есеист, носител на Нобелова награда за литература, се ражда на 6 юни 1875 година в град Любек (Германия). През 1891 година, след смъртта на баща му, семейството на Томас Ман се мести да живее в Мюнхен. През 1898-1899 година писателят редактира сатиричното списание “Симплицисимус”.

Една година е на служба в армията и едновременно с това започва да издава първите си новели. Ман става популярен през 1901 година, когато излиза романът му “Буденброкови”.

4 години по-късно Томас Ман се жени за Кати Прингсхайм. Семейството има шест деца, три от които по-късно поемат по стъпките на баща си и също стават литератори.

По време на Първата световна война писателят яростно подкрепя тезата на войната, критикува пацифизма и се обявява срещу реформите в обществото. През 1924 година излиза романът му “Вълшебната планина”, който става изключително популярен.

За романа “Буденброкови” авторът е удостоен с Нобелова награда през 1929 година. Когато през 1933 година на власт в Германия идват националсоциалистите, Томас Ман емигрира и заживява в Цюрих. През 1936 година е лишен от немското си гражданство и Ман става гражданин на Чехословакия, а две години по-късно се мести в САЩ и започва да преподава в университета в Принстън.

Завръща се и посещава ГФР  и ГДР през 1949 година. Последните години от живота си прекарва в активно публикуване на творбите си. Сред най-известните му работи са романите “Йосиф и неговите братя”, “Лоте във Ваймар”, “Доктор Фаустус”, “Черният лебед” и други.

Томас Ман почива на 12 август 1955 година в Цюрих. Дълги години авторът води борба с атеросклерозата, която в крайна сметка го побеждава.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...