15 май 2016 г.

Месец април на 2016 година се оказва най-топлия за цялото време, откакто се водят метеорологични наблюдения, съобщава NASA.

До момента 2016 година се очертава като аномално топла – отклоненията от средните показатели за периода 1951 – 1980 година надвишава 1% и това продължава вече шест поредни месеца. Според прогнозите на учените, тенденцията за повишаване на температурите ще се запази.

Следващата седмица ще бъдат публикувани и данните на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ. Експертите смятат, че последните 12 месеца ще бият всички температурни рекорди.

“Тенденцията е стряскаща. Не знам какво ще се случи занапред. Разбираме, че Ел Ниньо (колебанието на температурата на повърхностните водни слоеве в екваториалната част на Тихия океан, пораждаща мощното течение Ел Ниньо, което оказва влияние върху климата на цялото тихоокеанско крайбрежие на двете Америки – бел.ред.) до голяма степен определя тенденциите и влияе на ситуацията, но едва ли някой от специалистите е очаквал подобни разлики”, казва пред британския The Independent меторологът Ерик Холтхаус.
По думите на специалиста, през последната година температурата е нараснала с 25% от общия прираст на температурите от 1880 година насам. Това влияе много върху околната среда. През последните 18 месеца около 1/4  от всички океански коралови колонии започват да се обезцветяват, което се дължи на окисляване и по-високата температура на световния океан. С по-бързи темпове се топят и ледовете от полюсните шапки на планетата.

Метеорологът прогнозира, че рекордно високите температури ще се запазят още между четири и шест месеца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...