4 май 2016 г.

Резултати от изследване, извършено от специалисти на Университета в Северна Каролина показват, че мъжете трябва по-внимателно да консумират големи количества млечни продукти (най-вече сирена и кашкавал) и месо с много мазнини. “Доказахме, че повишеното съдържание на мазнини има връзка с увеличения риск от развиване на рак на простатата”, казва един от съавторите в изследването Ема Елът. Заедно с колегите си, тя участва в анализа на анамнезите на 1854 мъже, при които между 2004 и 2009 година е диагностициран рак на простатата.

Мъжете са попълнили анкета, в която са отговаряли на въпроси, касаещи начина им на живот и хранене преди да им бъде поставена диагнозата. Оказва се, че колкото повече мазни храни присъстват в хранителния им режим, толкова по-висока е вероятността от развиване на агресивната форма на този вид тумор. Учените предполагат, че взаимовръзката се дължи на повишените нива на холестерин в кръвта, което е резултат от консумацията на мазни храни.

Изследователите са установили още, че мъжете, приемащи препарати за контрол на нивата на холестерина, са с проявена по-лека форма на заболяването. Учените подчертават, че благоприятно повлияват мъжкото здраве продукти, съдържащи полинаситени киселини, като например риба и орехи.

Освен това, те препоръчват да се ограничи употребата на много мазни храни. Това също ще има положителен ефект върху здравословното им състояние, едновременно играещ ролята на профилактика за сърдечно-съдовата система и най-вече – срещу вероятността от развиване на рак на простата.

Сегашното изследване идва няколко месеца, след като Световната здравна организация допълни списъка с канцерогенни продукти и преработените месни храни (в това число кренвиршите, бекона и колбасите). Те бяха вписани, защото – според данни на СЗО – дори консумацията на няколко парчета бекон повишават риска от развиване на рак на дебелото черво с 18%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...