12 май 2022 г.

Медицината й дължи голямо признание. Благодарение на нейните усилия милосърдните сестри се превръщат в нещо повече от необходимост за лекарите.

На 12 май 1820 година се ражда Флорънс Найтингел. Кръстена е на града, в който се появява на бял свят – Флоренция. През 1854 година, по време на Кримската руско-турска война, Флорънс заедно с още 38 помощнички – монахини и милосърдни сестри – заминават за полевата болница в Скутари, а после и в Крим. В годините, прекарани в полевите болници последователно налага принципите на поддържане на санитарните условия и грижите за ранените. Само за половин година, благодарение на упоритостта й в налагането на тези практики, смъртността в лазаретите е драстично намалена – от около 40 %, до 2-3%.



Кримската война превръща Флорънс Найтингел в национална героиня. Когато се завръща в Англия през 1856 година й възлагат реорганизацията на армейската медицинска служба. По нейно настояване през 1859 година е прокарано решение, според което всяка болница трябва да има система за вентилация и канализация, а болничният персонал да преминава задължително обучение. Основано е и военно-медицинско училище.





Със събраните от благотворителност пари Флорънс Найтингел успява да създаде първото в света училище за милосърдни сестри към болницата Сейнт Томас в Лондон.

Заради заслугите и приноса й на 12 май – рожденият й ден – се отбелязва Международния ден на медицинските сестри.



Флорънс Найтингел почива в съня си на 13 август 1910 година в Лондон. Погребана е в църквата “св. Маргарет” в Хемпшир.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...