20 май 2016 г.

В следващите дни всеки може да наблюдава Червената планета. Ще е достатъчно само да погледнете в югоизточна посока веднага след падането на нощта. Необичайно ярката жълта “звезда” ще се вижда в ниската част над хоризонта. Планетата ще може да се наблюдава още от 22 май.

Марс ще се доближи до Земята толкова, колкото през ноември 2005 година. На 30 май Марс ще се намира най-близо до планетата ни – разстоянието до него ще е 75,96 милиона километра. Приблизително на същото разстояние ще се намира Червената планета и в първите дни на юни.

Няма как да пропуснете и да не го видите, ако погледнете към небето. В момента Марс изглежда направо “плашещо” сияещ, спрямо начина, по който се вижда “обикновено”.

Този тип астрономически явления се наричат противостоене (или опозиция) на планетите. Земята се оказва между Марс и Слънцето и трите небесни тела на практика се намират на една линия. Но за наблюдателите от Земята ще изглежда така, че Марс изгрява на изток, когато Слънцето залязва на запад, обясняват от NASA.

Това сближаване на Марс до Земята ще е най-голямото в историята на космическите наблюдения, които извършваме, след 2003 година. Тогава Марс и Земята бяха рекордно близо – само на 54,7 милиона километра. Следващото приближаване на Марс до Земята ще бъде през юли 2018 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...