22 април 2016 г.

Демонът Инкети, представен като голяма птица с котешка глава, на стената на гробница от Средното Египетско царство. Същият демон се среща и в значително по-стария пергамент от Кайро.
Белгийски египтолог е открил най-старото изображение на древноегипетски демони. Находката му показва, че мислите за демоничните същества са тревожели въображението на древните египтяни преди повече от 4000 години.

На рисунки, представени на провела се наскоро в Университета на Суонси международна конференция по древноегипетска демонология, злите същества са показани как хващат жертвите си и им отрязват главите. Сцените са кървави.

Уаел Шербини (Wael Sherbiny), учен, който се е специализирал в изучаването на древноегипетските религиозни текстове, е открил изображенията на два демона в две гробници, датиращи от периода на Средното царство на Древен Египет, т.е. отпреди повече от 4000 години.
Демонът със женска същност Аммут. Тялото му е съставено от части на лъв, хипопотам и крокодил - трите най-големи "човекоядни" същества, познати на древните Египтяни.
Трети демон е открит в 4000-годишен пергамент, който по-рано беше преоткрит от изследователи, след като през последните 70 години е събирал прах по стелажите на египетския музей в Кайро. Пергаментът е определен като най-дългият и най-старият египетски манускрипт, оцелял до наши дни.

“Трите демона вече са познати на учените, благодарение на древни текстове. Но описанието на два от тях до момента не беше известно”, казва Шербини в интервю за сайта Discovery News.

Богът на Слънцето Ра във формата на Голямата котка, убива змията-демон Апеп, която представлява хаоса.
Двата демона — единият Ин-теп (In-tep) с образ, смесица от куче и павиан и Чери-бенут (Chery-benut), който няма точно определима форма, но е с човешка глава – са представени като стражи на входа на входа на зданието. Съществува вероятност то да е представлявало нещо като храм, в който има няколко помещения, охранявани от други демонични същества.

Специалистът подчертава, че освен имената, за демоните няма никакви поясняващи текстове, в които да са описани “способностите” и целите на двете зли същества.
“Името на първия демон -  Ин-теп – може да подсказва, че той е поставен да охранява святото място и ще отсече главата на всеки, дръзнал да наруши забраната за влизане”, казва Шербини.
Демони-пазители от 145 заклинание от "Книга на мъртвите"
Третият демон Икенти (Ikenty) е пазител на огнените врати, които водят към забраненото място, където е скрит божествения образ. Египтологът отново подчертава, че изображението на този демон вече е добре известно на специалистите и не веднъж е срещано от учените, изучаващи културата на Древен Египет. Например, на гробница от времето на Средното царство (1870-1830 г. пр.н.е.) е изобразен като птица с черна котешка глава.

Интересното обаче е, че Шербини открива същия демон, но в по-различна “форма” и в много по-древния пергамент от Кайро. На практика тази рисунка е най-старото изображение на Икенти. "Текста подсказва, че този демон мълниеносно е нападал и неизбежно е пленявал онзи, когото зърнел”, пояснява Шербини.

Хората, живели в Древен Египет, вярвали, че светът е населен с огромен брой същества, притежаващи свръхестествени сили. Можело да са както добронамерени, така и да са зли духове. “И са играели важна роля в най-различни ситуации, засягащи всички сфери на човешкия живот. Освен това са имали възможностите да въздействат на човек и след неговата смърт”, допълва Шербини.
Изображение на демона Сехакек, за когото древните египтяни смятали, че е причинителят на главоболието
Изображенията на Ин-теп, Чери-бенут и Икенти доказват, че сложните и многоцветни рисунки на демонични същества от времето на Новото царство (отпреди около 3500 години) са с много по-стари корени, отколкото се смяташе досега.

Египтологът подготвя изображенията на демоните за публикация в статия, в която ще разкаже за мащабното си изследване, част от което е и комплексен анализ на текстове, в които са описани демонични същества.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...