22.3.16

Специалистите на NASA за пръв път показват симулирано видео от избухването на свръхнова звезда.

Свръхнова звезда се нарича феноменът, по време на който звезда рязко променя яркостта си 4-8 пъти (няколко десетки звездни величини), след което сравнително бавно изгасва.

Избухването на свръхнова звезда от клас II е открито с помощта на космически телескоп “Кеплер” през 2011 година. Обсерваторията наблюдава взривяването на звездата KSN 2011d, която се намира на 1,2 милиарда светлинни години от нас. Тя е 500 пъти по-голяма и 20 000 пъти по-ярка от Слънцето.

Червеният гигант се разрушава, след като е изчерпал термоядреното си гориво, изхвърляйки в околното пространство огромен обем материя и енергия. Според изнесената от NASA информация, взривът е предшестван от нарастване на яркостта, а самото избухване продължава около 20 минути.
Останките от свръхновата звезда
Телескопът на NASA “Кеплер” е оборудван със свръхчувствителен фотометър  и е специално разработен за търсенето на екзопланети. Това е първият космически апарат, създаден за тази конкретна цел. Изстрелян е на 6 март 2009 година.

По време на основната си тригодишна мисия телескопът предоставя данни, на база на които специалистите осъществиха важни, а някои от тях и революционни по смисъла си открития. Например, бяха открити екзопланети с размери близки до тези на Земята и дори по-малки.

До началото на 2014 година са открити над 3500 кандидати за екзопланети, а 1000 от тях са потвърдени от различни научни екипи.

На 24 юли 2015 година NASA съобщи за откриването на Kepler-452b – екзопланета, чието съществуване е потвърдено. Тя е със сходен размер на Земята и обикаля по орбита около собствената си звезда, сходна с тази, на която нашата планета се върти около Слънцето.

0 коментара:

Публикуване на коментар