22 март 2016 г.

Специалистите на NASA за пръв път показват симулирано видео от избухването на свръхнова звезда.

Свръхнова звезда се нарича феноменът, по време на който звезда рязко променя яркостта си 4-8 пъти (няколко десетки звездни величини), след което сравнително бавно изгасва.

Избухването на свръхнова звезда от клас II е открито с помощта на космически телескоп “Кеплер” през 2011 година. Обсерваторията наблюдава взривяването на звездата KSN 2011d, която се намира на 1,2 милиарда светлинни години от нас. Тя е 500 пъти по-голяма и 20 000 пъти по-ярка от Слънцето.

Червеният гигант се разрушава, след като е изчерпал термоядреното си гориво, изхвърляйки в околното пространство огромен обем материя и енергия. Според изнесената от NASA информация, взривът е предшестван от нарастване на яркостта, а самото избухване продължава около 20 минути.
Останките от свръхновата звезда
Телескопът на NASA “Кеплер” е оборудван със свръхчувствителен фотометър  и е специално разработен за търсенето на екзопланети. Това е първият космически апарат, създаден за тази конкретна цел. Изстрелян е на 6 март 2009 година.

По време на основната си тригодишна мисия телескопът предоставя данни, на база на които специалистите осъществиха важни, а някои от тях и революционни по смисъла си открития. Например, бяха открити екзопланети с размери близки до тези на Земята и дори по-малки.

До началото на 2014 година са открити над 3500 кандидати за екзопланети, а 1000 от тях са потвърдени от различни научни екипи.

На 24 юли 2015 година NASA съобщи за откриването на Kepler-452b – екзопланета, чието съществуване е потвърдено. Тя е със сходен размер на Земята и обикаля по орбита около собствената си звезда, сходна с тази, на която нашата планета се върти около Слънцето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...