18 февруари 2022 г.

Да се родиш на границата между два века, при това във време, когато се заражда новата мода на автомобилните състезания, и да оставиш името си сред легендите в моторните спортове – това го умеят малцина.

Един от тези малцина е Енцо Анселмо Ферари. Ражда се на 18 февруари 1898 година в Модена. Израства в семейство на ковач и за него металът е начин на живот. През 1916 година животът му поднася първият жесток удар – почиват и баща му, и по-големият му брат, предполага се от усложнения след грип. Две години по-късно самият Енцо се отървава на косъм от същата болест, станала причина за смъртта на милиони в Европа и по целия свят (т. нар. епидемия от Испански грип). Веднага след като оцелява по чудо, през 1919 година Ферари започва да се състезава в автомобилните гонки.

Кариерата си гради най-вече като пилот за “Алфа Ромео”. 10 години по-късно основава и собствената Scuderia Ferrari. Познатата ни днес емблема на марката “Ферари” – Черен кон на фона на жълт щит, се появява като следствие от един подарък. През 1923 година Ферари се запознава с майката на знаменития италиански летец Франческо Барака. По време на Първата световна война Барака печели 34 въздушни битки, което го превръща в авиационен ас. Майката на Барака подарява на Енцо Ферари семейната емблема Cavallino Rampante. Черният кон върху жълтият щит на родния град на Ферари – Модена, става емблема на автомобилите, произвеждани от скудерията.





Животът на Енцо Ферари е белязан от множество възходи, както в спортната му кариера, така и в личен план. Известно е, че има две деца – едното е родено в брака му с Лаура Доминика Гарело Ферари. Синът му носи името на дядо си и на по-големият брат на Енцо – Алфредо. Заради генетично предадена болест обаче, Дино, както го наричат галено, почива на 24 годишна възраст. Другият му син е от връзката с Лина Ларди. Биографите на Ферари твърдят, че с любовницата си той живее като във второ семейство, при това връзката е започнала още преди да се роди синът му Дино. През 1945 година Лина Ларди и Енцо Ферари се сдобиват със син - Пиеро Ларди. Тъй като до 1975 година в Италия разводът е незаконен, фактичекото признаване на извънбрачния син става чак през 1978 година, когато почива съпругата на Енцо Ферари – Лаура.

Заради липсата на наследник, който да може да поеме реалното управление на компанията, Енцо Ферари продава приживе 40% от дяловете си във фирмата на ФИАТ. Договорката е, че след смъртта му ФИАТ ще получат още 50%, а 10% ще останат за сина му Пиеро Ферари. Пиеро Ферари е вицепрезидент на компанията.



Големият автомобилен ас, предприемачът и създателят на легендарната Скудерия, почива на 90-годишна възраст, през август 1988 година. Името Ферари обаче вече е легенда.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...