3 февруари 2016 г.

В Институтът по физика на плазмата “Макс Планк” в германския град Грайфсвалд на 3 февруари е стартиран термоядрения реактор Wendelstein 7-X, работещ с водородна плазма. Стартът му беше предаван онлайн чрез интернет услугата Livestream. На мероприятието присъства лично канцлерът на Германия Ангела Меркел.

На 10 декември 2015 година Wendelstein 7-X беше пуснат с хелиева плазма, която физиците успяха да задържат в равновесно състояние за 1-2 секунди.

Крайната цел на проекта Wendelstein 7-X е удържането на плазмата в реактора до половин час и постигане на β-параметър от 4-5%. С този параметър се определя отношението на налягането на плазмата към налягането на удържащото я магнитно поле.

Управлението на стеларатора Wendelstein 7-X се извършва от Института по физика на плазмата “Макс Планк”. Изграждането на съоръжението започва през 2005 година и завършва през 2014 година. Общата стойност на извършените дейности по създаването на термоядрения реактор надхвърля 1 милиард евро.

В момента в света съществуват два перспективни проекта на термоядрени реактори: токамак и стеларатор. В тях плазмата се удържа в равновесие с помощта на мощни магнитни полета. В токамак реакторите плазмата се удържа от магнити под формата на тороидален шнур, а в стеларатора магнитното поле се формира от външни бобини.

В термоядрените реактори протичат реакции на синтез (образуване) на по-тежки от по-леки елементи (например, хелий от изотопите на водорада – деутерий и тритий), което ги различава от съвременните ядрени реактори, в които се извършва управляем разпад на тежки ядра до по-леки елементи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...