16 февруари 2016 г.

Gastornis
На канадския остров Елисмиър са открити останките от два изкопаеми древни вида птици: далечните предци на днешните гъски и на триметровия гигант гасторнис.

Находката е направена още през 70-те години на ХХ век, но едва сега палеонтолозите се заемат с детайлното ѝ проучване. Учените разполагат само с няколко кости, но по характерните им признаци са успели да определят, че са от гасторниси (Gastornis) и пресбиорниси (Presbyornis).

Presbyornis
Гасторнисите са род измрели големи, нелетящи птици, живели през късния палеоцен и еоцена, т.е. преди 56—41 милиона години. В зависимост от рода си птиците са достигали на височина от 2 до 3 метра и са тежали около 100 килограма. Не са можели да летят, но са бягали достатъчно бързо. Гасторнисите имат къс клюн, който е достатъчно мощен, за да трошат кости. По-рано се смяташе, че са били хищници или лешоядни, но впоследствие е установено, че гасторнисите са се хранили с растителност, а клюнът им е служел за справяне с корените на растенията.

Вторият тип останки принадлежат на пресбиорниси — също измрял род птици от вида на гъскоподобните. Пресбиорнисите са малки по размер и са живеели на колонии, близо до плитки езера. Широките им и плоски клюнове са служели за филтриране на водата и за да се хранят с растения и малки живи организми, почти по същия начин, по който се хранят съвременните речни патици.

И двете птици вече са известни на учените: по-рано техни останки не веднъж са откривани в Европа и Северна Америка. Но никога досега вкаменелости от тези птици не са намирани толкова на север. Преди милиони години климатът в арктичните области не е бил суров като днешния и условията са позволявали тези птици да живеят по северните ширини. Засега обаче остава неясно, как гасторнисите и пресбиорнисите са се приспособявали към полярната нощ и продължителният полярен ден. Вероятно са мигрирали, но тепърва предстои учените да намерят доказателства в подкрепа на това предположение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...