14 февруари 2016 г.

В наглед спокойната картина от елиптичната галактика NGC 4889 е скрито свръхмасивно чудовище
С помощта на телескопа “Хъбъл” астрофизици успяха да определят точно положението на хоризонта на събитията на черната дупка, която се намира в центъра на елиптичната галактика NGC 4889 в съзвездието Косите на Вероника. Съобщението е публикувано на сайта на автоматичната космическа обсерватория.

Според изчисленията на учените, “диаметърът” на тази област в пространство-времето, се простира на 130 милиарда километра (това е 15 пъти по-голяма дистанция, отколкото е диаметърът на орбитата на Нептун – осмата и най-отдалечена от Слънцето планета в нашата звездна система). Изхождайки от това, учените са изчислили и масата на черната дупка – 21 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. Това прави NGC 4889 претендент за званието галактика, в която се намира най-голямата от черните дупки във Вселената.
Галактичния клъстър в съзвездието Косите на Вероника, заснето от наземни телескопи
Според астрофизиците в момента тази черна дупка се намира в период на покой, а около нея, от останките от звезден прах и газ са започнали да се формират нови звезди. Районът се намира “на диета” – почти не поглъща материя и не излъчва такава.

По-рано за най-масивна се смяташе черната дупка в центъра на галактиката Messier 87, която се намира на 53,5 милиона светлинни години от Земята в галактичния куп в съзвездието Дева.

За пръв път за откриването на черната дупка “с наднормено тегло” в галактиката NGC 4889 се заговори през 2011 година. Тогава изследователите предполагаха, че масата ѝ се равнява на около 9,7 милиарда слънчеви маси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...