17 февруари 2016 г.

Астрофизикът Кевин Пимблът от Хълския университет във Великобритания описва сценарият, по който биха се развили събитията, ако Земята започне да пада към черна дупка.

Според учения, в случай, че планетата ни се окаже в непосредствена близост до хоризонта на събитията на черна дупка, тя ще бъде притеглена към вътрешността на гравитационния обект. Това е свързано със силната нееднородност на гравитационното поле близо до черната дупка, вследствие на което по-близката към нея част от планетата ще изпитва по-силно притегляне, отколкото отдалечената ѝ.

Жителите на Земята няма да забележат как планетата се приближава към хоризонта на събитията на свръхмасивна черна дупка (заради малката приливна сила, която е обратно пропорционална на квадрата от масата на черната дупка).

В случай, че черната дупка се намира в сърцето на квазар, излъчваната от него материя ще изпепели Земята далеч преди планетата да се окаже в непосредствена близост до гравитационния обект.

Хоризонтът на събитията определя границата на масивния обект (т.нар. черна дупка), която фотоните (движещи се със скоростта на светлината квантови частици на електромагнитното излъчване) са неспособни да преодолеят.
Масата на черните дупки, раждащи се в края на еволюцията на определен клас звезди, са сравними със звездните маси. Свръхмасивните черни дупки в централната част на галактиките са с маса, надвишаваща масата на Слънцето от няколко милиона до милиарди пъти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...