9 февруари 2016 г.

Физици от екипа LIGO вероятно се подготвят да обявят откриването на гравитационните вълни. Слуховете за подобно откритие циркулират от октомври миналата година, съобщават от пресцентъра на гравитационната обсерватория LIGO.

Според теорията на относителността на Айнщайн, всяка материя, движеща се с ускорение, създава гравитационни вълни. Колкото по-големи са масата и ускорението на обекта, толкова по-забележими трябва да са гравитационните вълни, които пораждат. Потенциални източници на този тип вълни са двойки неутронни звезди, бяло джудже и черна дупка и т.н. Но тези източници са прекалено далеч от нас, което прави почти невъзможно регистрирането на гравитационните им вълни. 

В началото на октомври в Twitter се появиха първите съобщения, че специалистите от колаборацията LIGO са успели да намерят първите “намеци” за това, че детекторите им са регистрирали преминаването на една или няколко гравитационни вълни. Източник на съобщенията беше известният космолог Лоурънс Краус, който има познати сред участниците в проекта. 

От списание Nature се свързват с пресцентъра на LIGO, откъдето нито потвърждават, нито отричат слуховете, като заявяват, че официалният им отговор е, че данните се анализират в момента. Първите резултати от този анализ ще бъдат представени този четвъртък, заявяват от пресцентъра на LIGO.

Освен участниците от LIGO, работещи в Масачузетския технологичен институт и в Калифорнийския технологичен институт, в пресконференцията ще вземат участие и европейските им колеги от колаборацията VIRGO, които работят с друг детектор на гравитационни вълни, построен в Пиза, Италия. 

Ако и двата екипа заявят, че са открили гравитационните вълни, то източникът им може да се окаже двойка сближаващи се черни дупки с маса, 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето, казва космологът Любош Мотл. Ученият смята, че LIGO е регистрирал не един, а два пика на гравитационни вълни, макар за момента да не е ясно дали става дума за две различни колизии на черни дупки или за едно и също събитие. 

От друга страна, съществува вероятност, че ръководството на LIGO ще направи съобщение, че въпросните гравитационни вълни са всъщност лъжливи сигнали, “подхвърлени” в данните на LIGO с цел да се провери “бдителността” на учените. Лоурънс Краус смята обаче, че вероятността за такова изявление на практика е нищожна, защото разполага с изказвания на анонимни, но достоверни източници от екипа на колаборацията. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...