1 февруари 2022 г.

Днес американската нация отбелязва Националния ден на свободата в САЩ. На 1 февруари 1865 година президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн подписва резолюция на конгреса, с която се вписва 13-тата поправка в Конституцията на САЩ. С 13-тата подправка се слага край на робството в страната. 

През 1860 година на президентските избори победата печели кандидатът на Републиканската партия Ейбрахам Линкълн. Избирането му е ясен сигнал към южните щати – твърди привърженици на робството, докато Линкълн е убеден противник на тази “отживелица от варварското минало”. Южняците поставят пред Конгреса на САЩ ултиматум, да узакони робовладелството на цялата територия на страната и на новите завоевания. В противен случай южните щати обявяват намерението си да напуснат състава на федерацията.

Ултиматумът обаче е отхвърлен от Конгреса. В отговор на това 11 от южните щати създават свой конфедеративен съюз, приемат своя Конституция, избират за президент Джеферсън Дейвис и обявяват Ричмънд за столица. През зимата на 1861 година в САЩ започва гражданска война. 

На 1 януари 1863 година, в разгара на войната, президентът Линкълн пише Декларация, с която призовава Съюзническата армия да освободи всички роби, които все още са собственост на земевладелците от юга. За да придобие конституционна сила Декларацията, от името на Републиканската партия в Конгреса е внесено предложение за разглеждане на поправка в Конституцията на САЩ.



На 8 април 1864 година тази поправка получава нужното квалифицирано мнозинство при гласуване в Сената, в който преобладават членовете на републиканците. В долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, в която демократите са преобладаващо мнозинство, поправката получава необходимите 2/3 от гласовете едва на 31 януари 1864 година. Това дава на Линкълн правото на 1 февруари 1865 година да подпише резолюция за внасянето на 13-та поправка в Конституцията на САЩ, с която се отменя робството. “Нито в Съединените щати, нито в което и да е друго място по света, където се разпростира властта на САЩ, не трябва да съществуват нито робство, нито принудителна работа, освен в случаите, когато това е наказание за престъпление, за извършването на което виновният трябва да е осъден по предвидения от закона ред”.

От тогава датата 1 февруари се отбелязва като Национален ден на свободата. До декември 1865 година три четвърти от щатите са ратифицирали поправката. На 18 декември 1865 година тя официално влиза в сила и робството в САЩ престава да съществува по силата на Конституцията.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...