4 февруари 2016 г.

4 февруари е обявен за световен ден за борба с раковите заболявания. Коварството на онкологичните заболявания поражда у всички хора ирационални страхове, които пък водят до появата на много митове. Ето някои от митовете около раковите заболявания.

1. Може да се заразим с рак
Не. Онкологичните заболявания представляват израждане на собствените клетки на организма, затова и не се предават от човек на човек. Всъщност, има и някои изключения. Първо – ракът на тасманийските дяволи. Това са най-големите от живеещите на планетата ни представители на торбестите. Болестта, която се проявява под формата на огромни образувания по муцуните на животните, се предава непосредствено с раковите клетки от едно животно на друго, когато се сбият и се хапят. За човек този рак не е опасен. Второто изключение е видовете онкологични заболявания, свързвани с някои вируси – например, папилома вирусите при човек или хепатит С. Тези вируси се предават най-често по полов път и значително увеличават рисковете от развиване на рак на маточната шийка и черния дроб, съответно.

2. Раковите заболявания водят до косопад
Загубата на косата и окосмяването по тялото е следствие от химио- и радиотерапията, а не от самото заболяване. Нещо повече, съвременните прецизни методи за облъчване на раковите клетки относително малко въздействат на организма, така че болните рядко оплешивяват.

3. Начинът на хранене не повишава рисковете от развитие на рак
Не са малко хората, които смятат, че диетата не може да е причина за повишени рискове от развиването на онкологични заболявания. Но многобройни изследвания доказват, че някои продукти статистически достоверно повишават вероятността от лошата диагноза. Едни от най-опасни се оказват продуктите, приготвяни на открит огън, грил или на прекалено силно загрети котлони и скари. При тези начини на термична обработка на храната в ястията се появяват хетероциклични амини – вещества, които са с доказани канцерогенни свойства. Редовната консумация на храни, съдържащи такива съединение, повишава риска от развитието на няколко вида онкологични заболявания.

4. Рак ли е, винаги боли
За съжаление, това не е вярно. Ако беше така, от онкологични заболявания щяха да умират много по-малко хора, защото всеки с болка търси помощ и заболяването ще се хваща в по-ранни стадии. Не са рядкост случите, когато болките се появяват едва в крайните стадии на рака. От друга страна, някои видове онкологични заболявания се съпровождат с проявени болки още в началните етапи и при тях не бива да се бави посещението на лекар.

5. Мобилните телефони и другата електроника предизвикват ракови заболявания
Нито едно от мащабните проучвания по темата не е открило връзка между използването на мобилни телефони и устройства и повишаване на честотата на онкологичните заболявания. Затова пък се наблюдава пряка връзка между воденето на разговори по мобилен телефон, докато се шофира и увеличения брой на катастрофите.

6. Използването на дезодоранти-антиперспиранти повишава риска от рак на гърдата 
Опасението се ражда още с началото на продажбите на антиперспирантите, но всички изследвания по това предположение са с отрицателен резултат.

7. Травмите увеличават риска от развитие на рак на увреденото място
Това е особено разпространен мит през XIX век. Към тази гледна точка са се придържали някои от водещите медицински светила на епохата. Последващите изследвания изцяло опровергават хипотезата, като единственото изключение е слънчевите изгаряния. При тях действително се повишава риска от развитие на рак на кожата.

8. Рак на гърдата е само женско заболяване
Абсолютно невярно. Всяка година около 1500 мъже в САЩ чуват диагнозата “рак на млечните жлези”. 500 от тези мъже не успяват да се преборят с болестта.

9. Животът в задимените и запрашени мегаполиси е далеч по-рисков фактор за развитие на рак, отколкото тютюнопушенето
Най-вероятно този мит е хрумнал на някой пушач, който се опитва да убеди сам себе си, че навикът с цигарите не е чак толкова опасен. Статистиката обаче твърди, че основната причина за развиване на рак на белите дробове си остава тютюнопушенето – отговорността за 87% от случаите на това заболяване е на цигарите. И все пак, екологията не бива да се отхвърля съвсем. Скорошни изследвания показват, че през последните години се увеличават случаите на белодробни онкологични заболявания при хора, които никога не са пушили. Делът им все пак, спрямо пушачите, е много по-малък.

10. Фармацевтичните компании отдавна са измислили лекарства срещу рак, но нарочно ги крият
Мнозина са подведени по тази конспиративна теория – чудодейното лекарство е налице, но алчните за печалби фармацевтични компании го крият. За да печелят огромни суми, продават малко ефективни препарати. Митът лесно се опровергава от един печален факт – роднини и близки на ръководителите и собствениците на фармацевтични компании умират от онкологични заболявания точно толкова често, колкото и “обикновените” пациенти. Нещо повече – ракът е много хетерогенен и справянето с него няма да стане с един препарат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...