4 февруари 2021 г.

Британски изследователи са достигнали до извода, че ароматните свещи и освежителите за въздуха отделят токсични вещества.

При контакт с въздуха, веществото лимонен (дипентен,  C10H16), което се използва за придаване на цитрусов аромат в ароматните свещи  освежителите за въздух, се превръща в токсичния формалдехид (H2CO). Веществото е дразнител на лигавиците и може да предизвика кашлица, дразнене в очите, ангина или да предизвика кръвотечение от носа. Вдишването на формалдехидни пари се свързва и с развитието на рак на гърлото и горните дихателни пътища.

Учените подчертават, че “в нормалното си състояние лимоненът е безопасен и се използва като добавка за придаване на лимонен вкус и аромат на различни хранителни продукти, както и в препарати от битовата химия. При горенето му обаче, той реагира със съдържащият се във въздуха озон и се превръща в опасния формалдехид”.

В ароматните свещи концентрацията на лимонен се оказва средно 100 пъти по-висока, отколкото се предполагаше по-рано. Заедно с факта, че в съвременните сгради все по-рядко се проветряват помещенията, а се разчита предимно на системите за климатизация, вредните вещества остават във въздуха за по-дълго време и в по-високи концентрации.



Да се намали вредното влияние е много лесно, като просто се проветрява по-често. Освен това, може да се използват стайни растения, които също биха могли да намалят концентрацията на опасния формалдехид.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...