26 януари 2016 г.

През последните две седмици не само в медиите в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят се обсъжда темата с разпространяването на вируса Зика. Ето какво е известно за момента за този вирус.

Световната здравна организация (СЗО) публикува бюлетин, в който подробно е описан вирусът Зика. За пръв път е открит през 1947 година при маймуни макак резус в Уганда. Откриването му е в рамките на проект по мониторинг на горската форма на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е изолиран и при хора в Уганда и Танзания.

Симптомите на болестта, предизвикана от вируса Зика
Повишена температура, кожен обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Обикновено са слабо изразени и преминават за 2-7 дни.

Къде се разпространява вируса?
Огнища на болестта, предизвикана от заразяване с вируса Зика, са регистрирани в Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския регион. Според публикация на The Washington Post, “повече от дузина са регистрираните случаи на заразяване” в САЩ.

Как се разпространява?
Преносител на вируса са обитаващите в тропическите райони на света комари от рода Aedes, и основно - Aedes aegypti. Активни са рано сутрин, късно вечер и през цялата нощ. В бюлетина на СЗО не се споменава, дали болестта се предава от човек на човек, но вероятността за това не може да бъде изключена. Федералната служба “Център за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ” съобщава, че подозира предаване на вируса в един от случаите по полов път, а в друг случай – при преливане на кръв.

Каква е опасността, която крие вируса за бременните жени?
Зика може да се предава от бременна жена на детето ѝ, докато то е в утробата. Не са регистрирани случаи на заразяване от майчино мляко.
За разлика от възрастните хора, които прекарват заболяването относително леко, новородените се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малък по размер череп и главен мозък, докато другите части на тялото са с нормални размери. В Бразилия, където инфектираните са вече над 1 милион души, около 4000 деца са родени с микроцефалия. В САЩ също вече е регистриран първи случай на появата на бял свят на дете със същото заболяване.

Във връзка с тази ситуация на жените в Южна Америка е препоръчано да се въздържат от забременяване до 2018 година. Най-строга е забраната в Салвадор. Но там възниква проблем с факта, че голяма част от населението са вярващи, а църковните канони негативно се отнасят към контрацепцията.

През лятото на 2016 година в Рио де Жанейро ще се проведат летните Олимпийски игри. Тъй като в страната са регистрирани най-голям брой заразени с вируса Зика, всички желаещи да посетят спортните надпревари следва да имат предвид мерките за превенция:
- да използват репеленти;
- да носят дрехи в предимно светли цветове, които покриват колкото се може повече от тялото;
- да използват мрежи, да затварят прозорци и врати по време на сън;
- да не посещават места, за които е известно, че служат за масово размножаване на комари. Да покриват и да държат затворени съдове, в които може да се задържа вода – кофи, саксии, автомобилни гуми, варели и т.н., за да не се създават подходящи за развитието на комарите условия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...