20 януари 2016 г.

Математикът Къртис Купур от Университета в Уорънсбърг, Мисурии е открил новото най-голямо просто число. То е равно на 274207281 – 1 и се изписва с 22 338 618 цифри. Съобщението е на New Scientist.
Прости числа са онези натурални числа, които се делят само на себе си и на единица. Откритието е направено в рамките на проекта GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), в което изчисленията се извършват чрез разпределена мрежа, изградена от компютрите на потребители на интернет.

Разпространеният алгоритъм за откриване на такива числа е базиран на търсенето на числа от т.нар. мерсенови прости числа, които се представят във вида 2p – 1, където p също е просто число. С помощта на този алгоритъм са открити последните 15 най-големи прости числа.

Предишното най-голямо известно просто число беше открито също от Купър  (през 2013 година), отново с помощта на GIMPS. Числото беше равно на 257885161 – 1 и се изписваше с над 17 милиона цифри. За това си откритие Купър получи награда от GIMPS в размер на три хиляди долара.

В момента са известни 49 прости числа на Мерсен. Учените предполагат, че броят на тези числа е безкраен. Намирането им е интересно от гледна точка на компютърните технологии. Неотдавна с помощта на GIMPS беше открита грешка в процесорите Intel Skylake, която се появява, когато бъдат натоварени с много продължително извършване на изчислителни процеси.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...