13 януари 2016 г.

Продължаващият да изригва вулкан Килауеа – един от най-активните на планетата ни, изхвърли стъклени топчета. Наричат ги “сълзите на Пеле” – на името на хавайската богиня на вулканите.

Килауеа е активен щитовиден вулкан на остров Хаваи. Той е най-младият от надземните хавайски вулкани и е сред най-активните действащи вулкани на Земята. Височината на Килауеа е 1247 метра над морското равнище, а основата му на дъното на Тихия океан се намира на дълбочина от около 5 километра. Последното изригване на Килауеа започва на 3 януари 1983 година и без прекъсване продължава и до сега. От 6 март 2011 година вулканът е във фаза на интензивна активност.

Според народните митове, Килауеа се смята за дома на хавайската богиня на вулканите и огъня Пеле. На нейно име са наречени и някои лавови образования. “Сълзите на Пеле” са малки фрагменти от лава, които охлаждайки се във въздуха, приемат формата на капки, а “косите на Пеле” са пръски от лавата, застинали под въздействието на вятъра във формата на нишки.

На 8 януари вулканът отново “се разплака”, изхвърляйки капкообразни частици, достигащи на дължина до 1,5 см. “Сълзите на Пеле” са кухи капки, а подобната им на стъкло повърхност е много чуплива. Няколко образци от стъклените “сълзи” на вулкана се съхраняват в обсерваторията на Хаваите, чиято задача е да проследява активността на Килауеа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...