30 декември 2015 г.

Близо до столицата на Аржентина Буенос Айрес, местен жител е открил предмет, който в началото помислил, че е “яйце от динозавър”. Експертите са охладили ентусиазма му, но находката все пак си остава интересна за научните среди.

Откритието е направено от фермер, който през коледните почивни дни забелязва на брега на протичащия през участъка му ручей странен предмет и започва да копае, за да го извади. Находката се оказва вкаменелост с диаметър около два метра. По невнимание фермерът леко поврежда целостта му. След като разбира, че няма да може да се справи сам с изравянето на находката, фермерът се обажда у дома си и споделя с близките си, че е “открил яйце от динозавър”. Семейството му отказва да повярва на това, но все пак обществеността е заинтригувана от откритието.

По направените от фермера снимки, експертите предполагат, че не става дума за “яйце на динозавър”, а за друг вид измрели животни: глиптодонти (Glyptodontidae). Тези бозайници са достигали до почти три метра на дължина и са притежавали дебела черупка, изградена от сраснали една за друга костни пластини, покриващи цялата горна част на тялото им. Опашката на животните е била защитена с костни пръстени, по които има шипове.

Глиптодонтите в началото са обитавали Южна Америка, а после са се разселили в Северна. Преди около 10 000 години напълно изчезват. В Южна Америка често са откривани фрагменти от техни останки, но “бронята от Буенос Айрес” може да е от голямо значение, ако се окаже, че се е запазила цяла.

Местните власти и учени продължават внимателното му изваждане от почвата, като се опитват да не го повредят. След хилядите години, прекарани под земята, не е изключено да се разпадне при операцията по преместването. В района ще бъдат извършени допълнителни изследвания за евентуални подобни находки от това праисторическо животно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...