3 декември 2017 г.

Немският фотограф Никлас Мюлер е успял да заснеме тази живописна ледена пещера малко преди да бъде обявена за опасна и посещенията в нея да бъдат ограничени. Две денонощия по-късно местните гидове забелязват на тавана й огромни пукнатини и достъпът до нея окончателно е прекратен. Ледената красота се намира на територията на исландския национален парк Скафтафетъл.

Никлас признава, че е останал поразен, след като се озовава в пещерата. Той отдавна мечтаел да посети Исландия и да направи снимки в пещерата. Ледът на това място е толкова силно пресован, че почти не съдържа мехурчета въздух. Поради тази причина стените и тавана на пещерата почти напълно поглъщат слънчевата светлина и се създава впечатление, че тя цялата е от сапфири.

Красотата на ледените пещери обаче е съпроводена и със също толкова големи рискове. Посещенията в тях трябва задължително да са с гид и най-вече през зимните месеци, когато ледът е най-здрав. Най-неустойчиви са краищата на ледника, които са и вход към пещерата, затова всички посетители влизат задължително с каски.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...