19 декември 2015 г.

Шведски учени посочиха регионът, където са се появили първите кучета. За да определят това, те са изследвали генома на 46 кучета и 12 вълка от цял свят.

Шведският генетик Петер Саволайнен в продължение на 15 години търси родината на първите кучета, като изследва ДНК на съвременните питомни и диви екземпляри. В първото си изследване ученият и екипът му са изследвали генома на 654 кучета от цял свят. През 2002 година те публикуват резултатите от това изследване. Според тях животни от Южен Китай, Северен Тайланд, Виетнам и Лаос са с максимално разнообразие от гени. Данните за това разнообразие сочат към родината на първите кучета – южната част на Източна Азия, отбелязва Саволайнен. По думите му, при разселването на животните на други места по света, наборът им от гени намалява.

За да потвърди резултатите от това изследване, екипът генни инженери прави пълен нов анализ на 46 кучета и 12 вълка от цял свят. За точността на анализите са избрани породи, които исторически са свързани с дадени региони: арабска хрътка, която е селектирана в Северна Африка; афганска хрътка, която се появява в Централна Азия; маламут от Аляска и сибирско хъски – характерните за студената Арктика породи; и чихуахуа, за родина на която се смята Централна Америка.

Данните отново сочат същия регион – южната част на Източна Азия. Генетиците освен това са успели да определят, че кучетата като самостоятелен вид са се оформили преди около 33 000 години. Одомашнените вълци започват да заселват Евразия преди около 15 000 години, а в Европа се появяват преди около 10 000 години.

По-рано тази година учени от Университета Азабу (Япония) обясниха причините за привързаността на хората и кучетата на биохимично ниво.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...