13 декември 2015 г.

 Археологическа експедиция на Института по история на материалната култура (ИИМК) към Руската Академия на науките (РАН) е открила в Арктика единствените до момента следи от древни ловци, в чиято “диета” постоянно е присъствало месо от бели мечки. Поселението им е открито на остров Жохов от групата Новосибирски острови в Северния ледовит океан.

“Особеното при тези ловци, живели преди около 8 хиляди години, е това, че са ловували бели мечки и са консумирали месото им. На други места, където са провеждани аналогични изследвания, не е отбелязано толкова масова употреба на месо от бели мечки”, казва ръководителят на експедицията Владимир Питулко.
И добавя: “Ловуването е протичало предимно през зимните месеци, когато ловците са откривали изпадналите в зимен сън мечки в техните бърлоги. Тактиката на ловуването им насочва към това, че са я заимствали от лова на кафяви мечки, и вероятно са я наследили от предците си, които са обитавали райони в тундратата и тайгата. На новото място ловците са довели до съвършенство уменията си – и в техническо, и в тактическо отношение – и изобщо не са допускали инциденти с човешки жертви”.


Жоховската стоянка е един от археологическите паметници, разположени в най-северните ширини. Учените я смятат за най-древните следи от пребиваването на човек в дълбокия север. Усвояването на тези територии е започнало преди около 8 хиляди години. Откритите на това място останки са най-древните в ширините на Арктика.

През онзи период днешните Новосибирски острови са били част от континенталната суша. На морското крайбрежие се е намирал постоянният лагер на древните ловци, в който са живеели между 25 и 50 човека. Около една трета от тях са били активно ловуващите; те често са напускали лагера си, за да ловуват най-вече северни елени.  По останките от животни, открити на мястото, учените са успели да възстановят годишния цикъл, диктувал живота на обитателите на поселението.

Питулко допълва, че по време на разкопките на остров Жохов, археолозите са открили и идентифицирали останките на четирима мъже и две жени.

Генетичните изследвания показват, че откритите останки са на хора, принадлежащи към западно-евразийската група. Преселили са се на това място, след като са дошли от територии, лежащи на запад – вероятно някъде в Западен Сибир или Урал. Учените предполагат, че населението, представено от жителите на Жоховската стоянка, са предшественици на всички съвременни етноси, живеещи на територията - юкагири, народите от тунгусо-манчжурската група, якутите и руснаците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...