20 декември 2019 г.

За най-върховна проява на глупост, и следователно за най-дразнещо, повечето хора определят поведението, което специалистите означават като “самоуверено високомерие”. Става дума за държането на човек, който се опитва да върши нещо, което значително надвишава възможностите му. Заключението е на учени от Университета в Будапеща (Унгария).

Психолозите са анализирали 180 истории, които са открили в различни форуми и блогове в интернет. Историите описват глупаво човешко поведение. След това са провели подробна анкета със 150 от “героите” в тези истории.

Според резултатите от анализа, учените са определили три типа на глупаво поведение. За най-лошо е признато “самоувереното високомерие”. Вторият тип е охарактеризиран като “загуба на самообладание”. В такава ситуация човек не е способен да помогне сам на себе си, при това той усеща, че трябва да постъпи по точно определен начин, но въпреки това постъпва съвсем иначе. Най-разпространен пример за такова поведение – отменяте планирана среща с приятели, само за да си останете у дома, за да играете на компютърни игри, като просто не сте в състояние да контролирате увлечението си.

От получените данни проличава и трети вид глупаво поведение. Описан е като “разсеяност” в смисъла на “липса на практичност и рационалност”. Подобни хора са склонни да не забелязват какво се случва около тях и като резултат от това по-често от другите се оказват неосведомени за наистина важни неща.

Ръководителят на изследването, професор Балаш Ацел казва, че не е задължително човек да е с нисък коефициент на интелигентност, за да изглежда глупаво държането му в очите на околните. Това, както не е трудно да се досетим, означава, че за да избягваме да попадаме в глупави ситуации, най-лесно е да обръщаме внимание на постъпките и думите си.



Ацел подчертава, че единодушно първият тип поведение – “самоуверено високомерие” – е признат за най-дразнещ. Анкетираните са категорично съгласни, че няма нищо по-лошо от това, човек уверено и целенасочено да извършва нерационални действия. Ако почувстваме, че изпадаме в подобна ситуация, психолозите препоръчват сами да се запитаме, дали не сме преувеличили в представите си собствените си възможности.

Между другото, глупавото поведение може да бъде предизвикано и от физиологични механизми. Американски и полски медици са установили, че липсата на нормален сън може да сложи началото на процеси, които в крайна сметка да ни направят да изглеждаме глупаво. Недоспиването влошава когнитивните способности на човек и в крайно тежките случаи може да доведе до критично понижаване на самочувствието и мисли за самоубийство.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...