3 ноември 2015 г.

Най-малка е вероятността за развод при двойките, сключили брак, когато са били на възраст между 28 и 32 години. Това твърди социологът от Университета в Юта (САЩ) Николас Волфингър.

Ученият е пресметнал оптималната възраст за сключване на брак на база данните от Национално изследване за периода 2006–2010 година. По данните на Волфингър, шансовете за развод в бъдещето са доста по-високи, ако бракът е сключен преди партньорите да са навършили 28 години. В този случай рисковете идват заради липсата на зрелост и навици да се преодоляват трудности, както и с относително по-ниското ниво на образованост на съпрузите, което пък е рисков фактор без значение от възрастта им.

В посочения от учения период шансовете за развод се понижават с 11%, а след 32-годишнина веднага се увеличават с 5%. Волфингър отбелязва, че това е сравнително нова тенденция. Анализирайки данни от 90-те години на ХХ век, той забелязва, че шансовете за развод тогава са били по-ниски с напредване във възрастта.

Изследването на социолога е привлякло вниманието на специалистите, но широката общественост се отнася скептично към изводите му. Във Великобритания, например, брачният терапевт Андрю Маршал отбелязва, че проблемът не е в това, че двама души са се оженили рано или късно. Най-трудно е да се поддържат въображаемите “идеални отношения”. Това е илюзията, че може да срещнете човек, който да ви разбира абсолютно напълно, и така всички проблеми от само себе си отпадат. Маршал казва, че това е грешка – да се опитвате да направите всичко по правилата: да изберете правилния човек, правилния път, да се ожените в правилния ден и т.н. Хората, които решават да спазят всички ритуали от подобен вид, искат просто да докажат на себе си и на околните, че те имат право на този семеен съюз.

В същото време психолози, социолози и други специалисти не спират да изучават брачната институция. Например, в опит да разберат защо браковете се разпадат, учените са установили, че по-често инициатори на разводите са жените, отколкото мъжете. Друга група изследователи пък е установила, че повишените разводи на четвъртата и седмата година от брачния живот е наследство от древните ни предци. В същото време други изследователи са констатирали, че при определен вид характери хората, живеещи самотно са също толкова щастливи, колкото и семейните им връстници.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...