24 ноември 2021 г.

В средата на XIX век Чарлз Дарвин публикува своя труд “Произходът на видовете”, в който описва еволюцията на биологичните видове. Повече от един век след излизане на труда му противниците на еволюционната теория постоянно прибягват до един аргумент, когато искат да поставят под съмнение изводите на Дарвин. Доводът е: ако теорията е вярна, къде са приматите, от които е еволюирал човешкият вид?

Отговорът на този въпрос – по ирония на съдбата – идва на същата дата, на която 105 години по-рано е публикуван труда на Дарвин. На 24 ноември 1974 година антрополози откриват останките на австралопитек, който по-късно ще нарекат Люси.

Скелетът на Люси
В края на 60-те и началото на 70-те години антропологични експедиции в Етиопия се натъкват на много останки от австралопитеци. Разработките се в долината по поречието на река Омо. На други места в Кения също са открити фрагменти от скелети на австралопитеци. През 1972—1974 година в Етиопия, в района на Хадар работи френско-американски екип, който на 24 ноември 1974 година се натъкват на няколкостотин фрагмента от скелет, принадлежал на възрастен женски австралопитек. От скелета са се запазили повече от 40%, което е уникален случай в антропологията.

Откривателите на находката - Доналд Карл Йохансон, Морис Таеб и Ив Копен решават да нарекат древният прародител на човешкия род Люси. Вечерта в лагера си, учените, въодушевени от откритието си, слушат непрекъснато песента на Бийтълс Lucy in the Sky with Diamonds. От там е вдъхновението им за името на австралопитека.

Научната класификация на Люси е Australopithecus afarensis. Видът има редица човешки характеристики. След извършените изследвания е установено, че Люси е ходила предимно изправена. Била е висока около 105-110 см, тежала е около 29 килограма и е починала на възраст 20-21 години. Това по нейните стандарти е “възрастна дама”.

Първите опити за радиоактивно датиране не дават съвсем точни дани за възрастта на находката. Едва през 1992 година, с помощта на най-новите методи, е установено, че останките на Люси са на възраст между 3,22 и 3,18 милиона години.
 След реконструкция по съхранилите се останки от скелета, на външен вид Люси доста прилича на шимпанзе.

Днес копие на останките може да се види в Националния музей на Етиопия в Адис Абеба.



Находката на Люси лишава противниците на еволюционната теория на Дарвин от силен аргумент, защото това е едно от липсващите звена в редицата примати и хоминиди, от които е еволюирал човек.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...