19 ноември 2015 г.

Изображението е дело на художник, а не реална снимка. И въпреки това, художникът много точно е предал онова, което астрофизиците наблюдават за пръв път.

В сряда, 18 ноември 2015 година, на страниците на списание Nature се появи съобщение, в което учените разказват как за пръв път са наблюдавали формирането на планети около далечна звезда.

Когато се роди нова звезда, около нея се формира диск от газ и прах – строителните материали за зараждането на планети. Но е много сложно да се улови момента, когато една новородена звезда започне да създава своята планетна система, защото същите газ и прах скриват от погледа ни процесите по оформяне на планетите-бебета. Досега сме откривали както млади, така и много стари планети, но все още специалистите не бяха улавяли момента на формирането им.

Откритието е направено от две дами – Стефани Салум от Университета в Аризона и Кейт Фолет, докторант в Станфордския университет. Двете са работили по различни теми за защита на докторските си дисертации, но са избрали една и съща звезда - LkCa15, която се намира на 450 светлинни години от Земята.

Кейт Фолет обяснява: “Избрахме тази система, защото около много младата все още звезда има останал материал след процеса на нейното раждане.  Това е нещо като голям геврек. Системата е специална с това, че в “геврека” има празно пространство, съизмеримо със Слънчевата система. И едно от обясненията за тази празнина е, че на това място се образуват планети”.

Екипът насочва мощни телескопи и използва нови техники за да идентифицира наличието на протопланетите. Търсят светлината, която водородните атоми излъчват, когато са изтръгнати от космическия газ и се отлагат в новообразувалите се планети. Процесът е много “горещ” – развива се температура от 9,700°C и оставя много характерен “червен” отпечатък.

"Разликата в яркостта на звезда и млада екзопланета е подобна на тази между силата, с която светят морски фар и светулка. Когато планетата е близо до звездата, нейната слаба светлина е много трудно да бъде уловена от нашата гледна точка. Но ние разполагаме с възможността да фокусираме търсенето си върху специален диапазон от спектъра на светлината, в който планетата свети много ярко и сигналът е значително по-силен от наблюдаваното във видимия спектър”.

Това е композитна снимка, направена след наблюденията с различните телескопи:

Учените са успели да определят орбитите на две млади планети и предполагат, че има и трета. Планетите вероятно са газови гиганти. Изненадващ за астрофизиците е фактът, че поне една от планетите се формира от преди около 2 милиона години.

В коментар към научната публикация в Nature, атрофизикът от Университета Принстън Жаохуан Жу, който не е ангажиран в проучването, отбелязва, че откритието и директното наблюдаване на формирането на планетна система ще помогне в намирането на отговорите на много въпроси. “Знаем твърде малко за начина, по който микроскопични прахови частици се “слепват”, за да нараснат и да се превърнат в огромни планети. Авторите на изследването ни показват много мощен метод за откриване на млади планети в акреционните дискове на звезди, който в бъдеще ще ни помага в намирането на още такива планети”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...