26 ноември 2019 г.

Завистта към постиженията на околните е свойствена и за мъжете, и за жените. Това чувство обаче, оказва се, че е по-присъщо на младите хора до 30-годишна възраст. Заключението е на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ).

Професорът по психология Кристина Харис и нейната студентка Никол Хенигър извършват анализ на данни от две независими изследвания. Първото е анкета на 987 души (предимно американци) на възраст между 18 и 80 години. Респондентите в анкетата са помолени да отговорят дали, кога и спрямо кого са изпитвали завист. Във второто изследване 843-те участника отговарят на въпроса, дали някога са ставали обект на чуждата завист.

Резултатите от анализа показват, че повече от една трета от участниците са изпитвали завистливи чувства през последната (спрямо момента на провеждане на анкетата) година. 79,4 % от завистливците са жени, а мъжете не им отстъпват с много – 74,1 процента заявяват, че са изпитвали завист. При това, сред младите хора под 30 години цели 80% заявяват, че са завиждали някому за нещо. При 50-годишните процентът спада до 70. Това позволява на учените да твърдят, че с напредване на възрастта хората по-малко завиждат на другите.



Най-често хората проявяват завист спрямо представителите на собствения си пол, когато разликата между възрастта им е около 5 години. Младите хора намират повече поводи да изпитват неприятното чувство. Към причините за завист са романтичните отношения между други хора, постиженията в областта на науката и социалният успех. 40% от участниците в анкетата на възраст под 30 години си признават,  че завиждат на чуждите сексуални успехи, а сред 50-годишните по същия повод негативни емоции изпитват само 15% от участниците.

Представителите от всички възрастови групи със завист приемат финансовите и професионалните успехи на околните. Най-завистливи в това отношение са хората от по-възрастните поколения.

Що се касае до половите различия, то жените като цяло завиждат по-често, отколкото мъжете. Един от най-популярните поводи за завиждане е красотата на друга жена. Ситуацията се променя само, ако се касае за постижения в кариерното развитие. Там по-големи завистници са мъжете – 41,4 процента, докато едва 24,5 % от дамите завиждат на другите за постигнатите професионални успехи. И двата пола еднакво често стават обект на чуждата завист.



Яркият и наситен живот също е сред причините околните да завиждат. Но не следва да се правят прибързани изводи за живота на другите по онова, което виждаме като представяно от тях в социалните мрежи. По данни на наскоро публикувано изследване, 3/4 от потребителите на такива услуги целенасочено преекспонират колко добре живеят.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...