8 октомври 2015 г.

Работник разстила царевица да съхне в складова база в западната част на провинция Шандун. Прогнозите сочат, че тази година реколтата от царевица в Китай ще е с 6,2% по-богата от миналогодишната. Очаква се в страната да бъдат събрани 229 милиона тона царевица, което е рекорден добив в историята на Китай. Богата реколта ще доведе до понижение на цените за вътрешния пазар и до намаляване на нуждата от внос. За сравнение, тази година в света се очаква общо да бъде прибрана около 965 милиона тона царевица.

Царевицата, наричана още е маис, е култивирана преди около 7 – 12 хиляди години на територията на съвременно Мексико. Растението не само е с висока хранителна стойност, но притежава и широк спектър от полезни свойства. Царевицата е богата на витамините Е, PP, С, А, групата на В витамините  (В1, В2), както и на мед, никел, желязо и други микроелементи.

В китайската дворцова кухня присъства и ястие, което се приготвя от царевично брашно – царевичници питки. В менюто на двореца ястието се появява през 1900 година, когато Пекин е окупиран едновременно от силите на осем държави. Докато бяга от столицата, на път за Сиан, императрица Цъ Си решава да утоли глада си и опитва питка от царевично брашно, с която я гощават в едно обикновено китайско семейство от северната част на страната. Императрицата толкова харесала питките, че заповядала на готвача си да й приготви същите.

Готвачът обаче, опасявайки се, че обикновени питки от царевично брашно ще са твърде грубо ястие за изтънчената императрица, приготвя малките хлебчета от най-доброто възможно брашно, като добавя в тестото кестеново масло, захар и подсладени цветове от османтус (вечнозелен храст от рода на Маслиновите. Листата му се използват за приготвяне на чай и зехтин, а кората като подправка, подобна на ванилията). Самите късчета тесто оформя като малки птичи гнезда и ги сварява на пара. Така царевичните питки, които дотогава са смятани само за храна за бедняци, влизат като деликатес в императорското меню.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...