1 октомври 2015 г.

Учени от Европейската космическа агенция (ESA) смятат, че са намерили отговор на въпроса, защо кометата Чурюмов-Герасименко е с толкова необичайна форма и наподобява гумено пате.

По-рано съществуваха две теории, опитващи се да обяснят формата на кометата: образувана е след сливането на две различни небесни тела, гласи първата хипотеза; втората е, че в централната част на кометата ерозията протича по-бързо и това води до образуването на характерното “стеснение”. Според специалистите в крайна сметка вярна е първата хипотеза.

Детайлни изследвания на данните от кометата 67Р, получени с помощта на инструментите от космическата сонда Rosetta и модулът Philae, който кацна на повърхността й показват, че тя се състои от многобройни “тераси”, намиращи се на различна дълбочина.

Това съвпада с данните, че кометата е със слоеста структура, но детайлният анализ показва още, че слоевете почва в малката и голямата част на кометата са доста различни. От там следва изводът, че двете части на кометата някога са били различни тела, след което са се сблъскали и са станали едно цяло.

Учените предполагат, че колизията се е случила с относително малка скорост на двете тела – от порядъка на 1,5 метра в секунда.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...