11 септември 2015 г.

Мъжете и жените гледат по различен начин на парите, твърдят британски учени.

Психолози от университетския колеж в Лондон, водени от Адриан Фърнхем анкетират повече от 100 хиляди британци за отношението им към парите. Тестът е проведен оналйн през сайта на ВВС и в него желаещите са отговорили на 36 въпроса, касаещи мястото и важността на парите в личния им живот.

Например, участниците са помолени да отговорят, колко често купуват вещи за онези, които обичат; помагат ли им парите да общуват с други хора; често ли се замислят върху финансовото си състояние. Отговарящите също така описват емоциите си при извършването на покупки – дали чувстват тревога, тъга, радост или гордост.

Според резултатите от изследването, голяма част от включилите се в него са с висше образование и годишен доход над 20 000 лири. Повече от половината от анкетираните (52%) заявяват, че не се радват, когато не получават отстъпка и плащат пълната цена на дадена стока; 45% се самообвиняват, когато им се наложи да вземат пари назаем, а 39% отговарят, че се скъпят, когато трябва да купят нещо за себе си, но с лекота харчат парите си, когато купуват вещи за други хора.

Огромната част от участниците в допитването (84%) казват, че богатството дава свобода и власт, 82% пък са съгласни с твърдението, че парите са показател за това, дали човек е успял или не.

Като цяло хората асоциират парите с безопасност, власт, любов и свобода. Освен това, жените по-често казват, че за тях парите са символ на любов, тъй като помагат да се засвидетелства доброто отношение към близък човек, например, като го зарадваш с подаръци. Мъжете си признават, че банкнотите в джоба им дават усещането за свобода и власт, помагат им да защитават независимостта си и да постигат набелязаните си цели.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...