6 септември 2017 г.

Ново изследване на Университета в Калифорния разкрива връзка между продължителността на съня и рисковете да заболеем от грип.

Лекари наблюдават в продължение на два месеца 164 доброволци. Записвани са особености на съня им, измервана е склонността им да се поддават на стресови преживявания и колко често прибягват до употребата на алкохол и цигари. След това всеки от участниците е умишлено заразяван с грипен щам (с помощта на специални капки за нос) и е проследявано развитието на болестта.

Организмът на доброволците, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, 4 пъти по-често позволява на грипния вирус да се развие. При това, влиянието на фактора сън на способността на организма да се съпротивлява е много по-голямо, отколкото стреса, пушенето, нивото на образованост, размерът на заплатата и т.н., макар всички от изброените да оказват своята роля в общото здравословно състояние.

Доктор Арик Партър от Калифорнийския университет казва: “В съвременното общество е прието да се гордеем колко малко спим и колко много успяваме да свършим, за да сме успешни в обществен план. Трябва обаче да се провеждат повече подобни изследвания, за да накараме хората да разберат, колко важна е ролята на пълноценния сън за по-високото качество на живота”.

В последните изследвания учени доказаха, че лошият сън три пъти увеличава рисковете от инсулт и инфаркт. Освен това, недостатъчното спане притъпява способността ни да разпознаваме изражението на лицата на околните.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...