13 септември 2015 г.

Консумирането на всички известни към момента запаси от нефт, газ, въглища и други видове енергийни източници ще доведе до пълното изчезване на ледената покривка на Антарктида и до повишаването на морското равнище с 60 метра. Това твърдят климатолози в статия за списание Science Advances.

“Установихме следното: Ако не желаем ледената шапка на Антарктида напълно да се стопи, повече не бива да използваме енергийни източници, които извличаме от земните недра и да изхвърляме в атмосферата въглеродния оксид, както го правим в момента. Не прекратим ли тази практика, то териториите, които в момента са място за домовете на повече от милиард хора, може да се окажат под вода в съвсем близко бъдеще”, казва Кен Калдейра от Института “Карнеги” в Станфорд (САЩ).

Калдейра и колегите му са установили, че катастрофалните последици за Земята ще останат заплаха, даже ако не изгорим всички запаси от въглеводородни горива, а само 8-10% от общото им количество. В този случай ще се разрушат не само ледниците в западната част на Антарктика*, но и в източната й половина, което ще доведе до повишаване на морското равнище с няколко десетки метра.

Учените достигат до този извод на база компютърни симулации, с които се описват промените в Антарктика през следващите 10 000 години под въздействието на ръста в глобалните температури, предизвикан от антропогенни фактори. В процеса на моделиране изследователите не се спират само на относително “скромните” съвременни показатели, а “изгарят” всички или значителна част от запасите на Земята от въглеводородни енергийни източници.

Учените обясняват, че ако всички налични нефт, газ и въглища бъдат изгорени през следващите 100 години, то ледовете на Антарктика ще изчезнат напълно, при това не за десет хиляди, а само след хиляда години. В резултат на стопяването на ледовете морското равнище ще се повиши с цели 60 метра, а голяма част от съвременните крайбрежни територии в Европа и Азия ще се окажат под вода. При този сценарии на всеки 100 години морското равнище ще се покачва с три метра.

Дори политиците да се договорят на срещата, която предстои през декември в Париж, и да разработят общ план за удържане на глобалното затопляне в рамките на 2 градуса през следващите 100 години, бъдещето на Антарктика, твърдят Калдейра и екипът му, все така ще е под въпрос.

Западната част на ледения континент вече е дестабилизирана и съдбата й остава неясна, дори при реализирането на много от климатичните инициативи. Във всички случаи учените предвиждат покачването на морското ниво с по няколко метра, като резултат от топенето на ледовете в Антарктика, дори и ако нищо по-лошо не се случи.

Главният проблем се състои в това, че по-рано климатолозите изобщо не разглеждаха Антарктика като главен източник за повишаване на морското равнище. Тази роля климатолозите са отредили за ледниците в Гренландия и ледената шапка на Арктика, които са в далеч по-нестабилно състояние. Компютърните модели на Калдейра и екипът му обаче показват, че ледниковата шапка на Антарктида е също толкова пълноправен играч в тази катастрофа, колкото и северните й “събратя”.

* Антарктида е континента, обграждащ Южния полюс на Земята. Антарктика е географският регион, обхващащ Антарктида и водите и островните територии в Южния океан, разположени южно от Антарктическата конвергенция. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...