18 август 2015 г.

Канадска компания e разработила проект за кула, оборудвана с асансьор, по който астронавтите в бъдеще ще могат да се изкачват до стратосферта – слоят от атмосферата, намиращ се на височина между 11 и 50 километра от повърхността на Земята.

Проектът за “космически асансьор” вече има издаден документ от Патентното бюро на САЩ, с който компанията Thoth Technology получава правата върху изграждането на такава конструкция на Земята.

Височината на кулата, наречена ThothX Tower, се предвижда да е 20 километра, което е повече от 20 пъти по-високо съоръжение от 828-метровия небостъргач “Бурж Халифа” в Дубай. Някои части от конструкцията ще бъдат пневматични, т.е. надуваеми, а самата кула ще е оборудвана с маховици, които ще подпомагат балансирането й по време на силни ветрове.

Според думите на представител на Thoth Technology, от най-горната площадка на ThothXTower ще се изстрелват космически апарати. Те ще могат и да кацат на това място. Стартиране от подобна височина ще спестява по 30% от нужното гориво, тъй като се избягва разхода за вертикален старт.

Кулата ще използва енергията на вятъра за да произвежда електричество. Ако всичко върви по план и съоръжението се окаже успешно като постройка, то вероятно ще стане място и за туристически посещения.

Разработчиците обръщат специално внимание на това, че за да излезе човек на най-горната площадка на кулата ще му е необходимо специално оборудване. Площадката ще се намира над т.нар. граница на Армстронг – височина от 19200 метра над морското равнище, над която заради разредената атмосфера налягането е много ниско и в тези условия кръвта на човек започва да завира в тялото.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...