10 август 2015 г.

Ако не си представят вкусната храна, без леко да люти, може да се окажете сред потенциалните дълголетници. За полезните свойства на подправките е известно много отдавна, но сега учените са открили връзка между количеството лютиви храни, които ядем и смъртността.

Според заключенията на международен екип от медици, диетолози и специалисти по биологична статистика, рисковете от ранна смърт при обичащите да хапват люто един-два дни в седмицата са с 10% по-малки, спрямо онези, които не консумират изобщо люти храни. Ако хапвате люто повече от три дни в седмицата, рисковете стават с 14% по-малки.

Учените анализират данни от почти 490 000 души, събрани от медицинската база “Кадури-Биобанк” в периода между 2004–2008 година. В базата са записани отговорите на всички анкетирани, чрез които те определят както здравословното си състояние и физиологичните си показатели като цяло, така и навиците си на хранене – разнообразие на храните, употреба на алкохол, лютиви ястия, месо и зеленчуци. Учените разполагат освен това и с данни за образованието, физическата активност, семейното положени и причините за евентуалната смърт на участвалите в анкетата, пише Medical Daily.

По време на анализа от извадката са изключени хората, развили онкологични или сърдечни заболявания. Откритата връзка между понижените нива на риск за ранна смърт и лютивите храни в диетата се наблюдава както при мъжете, така и при жените, но най-ясно е изразена при онези, които не употребяват алкохол. По-детайлна разбивка на анализа показва, че сред любителите на лютива храна е по-малък риска от развитието на онкологично заболяване, исхимична болест на сърцето, заболявания на дихателната система и диабет.

Най-популярни сред любителите на лютото се оказват лютите чушки. Учените установяват, че пресните чушки са по-полезни от сушените, тъй като в тях се съдържат повече полезни вещества, в това число и витамин С.

Медиците подчертават, че това е изследване – обзор и данните от него не бива да се използват еднозначно и да се твърди, че лютите храни могат да защитават срещу определени заболявания. Учените са на мнение, че резултатите от разработката им може и трябва да бъдат използвани от специалистите, за да се разработят по-детайлни диети.

В същото време, Нита Форухи от Университета в Кембридж, която не взема участие в това изследване, подчертава, че все още е рано да се говори с категоричност за положителното влияние на лютивата храна в намаляване на смъртността сред участвалите в анкетата. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи със сигурност, дали употребата на люти храни води до по-добро здраве и дали на този показател не влияят и други хранителни пристрастия и житейските навици на любителите на лютите чушки.

Едновременно с това други експерти в областта на здравеопазването са категорични, че най-добрият начин да сме дълго време здрави е да спазваме балансирана диета.

Наскоро американски медици заговориха, че са открили още една полза от лютите чушки. Изследователски екип от Общинската болница в Масачузетс предлага да се използва за обезболяване по време на раждания, хирургически интервенции и стоматологични манипулации нова локална упойка, базирана на вещество, извличано от люти чушки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...