10 август 2015 г.

Психолози от Университета в Йорк, Канада са стигнали до заключението, че възприятията на цветовете при човек се променя в зависимост от сезоните. Допълнително учените обясняват, как хората възприемат цвета, който специалистите наричат “универсално жълто”. Оказва се, че през летните месеци, за разлика от зимните, човек е по-склонен да определя оттенъците на зеленото като жълти.

Хората разграничават четири основни цвят – син, зелен, жълт и червен, които не съдържат “смеси” от други цветове. За учените от особен интерес е жълтия цвят, защото той устойчиво се разграничава и определя от големи групи от хора – всички са съгласни, че това е “уникален жълт” цвят, въпреки че очите на хората са толкова различни едно от друго.

Психолозите търсят обяснение, защо този цвят е толкова стабилен и какви фактори могат да повлияят, за да се промени възприятието му. “Открихме, че през различните сезони зрението ни се адаптира към промените в околната среда. Ако живеете в Йорк, по принцип наблюдавате сиви, мъгливи дни през зимата, но с настъпването на лятото навсякъде се появява зеленина. Зрението ни компенсира тези промени, и което е по-впечатляващо, променя се начинът, по който възприемаме жълтия цвят. Този процес напомня донякъде промяната в цветовия баланс на телевизионните ни приемници”, казва водещият автор на изследването Лорен Уелбърн.

Изводите на психолозите са на база резултатите от експерименти, проведени с участието на 67 мъже и жени на два етапа – през януари и юни. Доброволците са затваряни в затъмнено помещение, след което им е предоставяне време, за да се адаптира зрението им. С помощта на специален прибор, наречен колориметър, всеки един е помолен да настрои циферблатите на уреда по начин, в който смята, че е достигнат т.нар. “уникално жълто” – цвят, в който няма и намек за червено или зелено.

Учените откриват, че през юни участниците в експеримента настройват по-зелен оттенък на жълтото, отколкото през януари. Това дава повод да се изкаже предположението, че очите на участвалите в експеримента възприемат по различен начин през сезоните цветовете. Според Уелбър, изследването дава нов поглед към сложните процеси, залегнали във функционирането на зрителната ни система. Авторката на изследването казва в заключение, че установеното в хода на експериментите различно възприятие на цветовете, може да се окаже от полза при диагностицирането и лечението на офталмологични заболявания.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...