27 юли 2015 г.

До 2050 година в света може да има 150 милиона “климатични бежанци”. Учените прогнозират, че до това време много градове ще бъдат “измити” от лицето на Земята.
Глобалното затопляне на климата продължава да оказва въздействие върху процесите в Световния океан. Повишаването на нивото му е обусловено от топлинното разширяване – увеличаването на обема на водата за сметка на нагряването й. Към това се добавя и топенето на ледовете. Покритите с планински ледници територии все повече намаляват в глобален мащаб, а през последните няколко години се наблюдава и ускореното топене на ледниковите щитове в Гренландия и Западна Антарктида.

Преди осем години междуправителствен екип от експерти по климатичните промени публикува доклад, в който фигурира прогнозата, че максимално възможното покачване на водите на световния океан до края на нашия век е 58 сантиметра. Сега обаче, се налага тези заключения да бъдат преразгледани. Специалисти от американското Национално управление на океанските и атмосферни изследвания (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) са установили, че нивото на Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе по-рано.

Процесите в изменението на климата днес протичат с невиждана до момента динамика. В частност става дума за бързото развитие на парниковия ефект в атмосферата и рекордно високата температура на повърхностните слоеве вода в Световния океан. Рекордите падат всеки месец: юни 2015 година официално беше обявен за най-топлия през цялата история, откакто се водят наблюдения. Същият извод беше направен за миналогодишният юни – предишният най-топъл месец на планетата за цялата история на метеорологичните наблюдения.
През 2014 година имаше 91 тропически циклона, докато през периода 1981—2010 година средно годишно са били по 82. И накрая – във всички части на Арктика, през всички сезони, площта, покрита с ледени полета е значително по-малка от тази, наблюдавана през 80-те и 90-те години на ХХ век.

Съвкупността от тези фактори дава на учените правото да прогнозират, че още до 2050 година нивото на Световния океан ще бъде с 5 метра по-високо. Огромна част от ниските части на градовете, разположени по крайбрежията из цял свят, ще се окажат под вода. В рисковите зони попадат северните части на Канада, източното крайбрежие на САЩ, голяма част от крайбрежието на Латинска Америка, Австралия и много други региони – от Бахамите до Бангладеш.

Същата участ може да сполети на практика всички крайбрежни градове и дори големите европейски мегаполиси. Това може да превърне над 150 милиона души по цял свят в “климатични бежанци”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...