3 юли 2016 г.

Щастливите родители се навеждат над новородената си рожба и й се усмихват. Ако мъникът не реагира, може да пробвате да се наведете по-близо – учените са установили, че бебетата разпознават лица само до определено разстояние. 

Децата на възраст два-три дни могат да различават лица и да възприемат изражения от разстояние до 30,48 сантиметра. До този извод са достигнали специалисти от Института по психология в Университета в Осло (Норвегия) и от Университета в Упсала (Швеция). Изводите си те базират на резултати от експеримент, по време на който е измерен обхвата на зрителното поле, в което новородените наистина могат да различават нещата. Учените използват съвременни технологии, математически методи и данни от предходни изследвания за визуалните възприятия при децата.

Показват на бебетата снимки, на които са заснети лица, изразяващи щастие, гняв, учудване или просто не показващи никаква емоция. Изследователите следят как новородените реагират на различните снимки и на база на това правят изводи какво виждат бебетата реално. Разстоянието от 30 сантиметра, на което децата могат да разпознават лица и емоционални изражения, се съотнася – смятат изследователите – с нормалната дистанция между лицето на майката и новороденото при кърмене.
Нагледна демонстрация на онова, което бебетата виждат от определено разтояние
Ако разстоянието се увеличи до 60 сантиметра и повече, то изображението, което вижда детето става размито и бебето не може дори да различи лицето. “Важно е да се отбележи, че изучавахме само това, до каква дистанция детето може да различи какво вижда, но това не означава, че то разбира какво точно вижда”, отеблязва професор Свен Магнусен.

По-рано немски учени пък установиха, че новородените са способни в плача си да възпроизвеждат интонацията на родния си език, тъй като запознанството със звуците на този език детето започва още през първите месеци от бременността на майката, тъй като то чува какво се случва извън майчината утроба.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...