26 юли 2015 г.

Тъмната материя. Твореца на Вселената, ваятелят на галактики, големият майстор, който кара забърква бирата (или кафето). Вероятно нищо във всемира не минава без нейното участие, или поне така изглежда – отговорна е за всичко. Но къде и какво точно е тя?
Търсенето й се е превърнало в нещо като преравяне на безкрайната вселенска купчина слама, за да открием невидимата игла в нея. Но учените вече са сигурни, че имат за какво да се хванат и не е далеч деня, когато ще знаем точно какво е тъмната материя.

Екип от астрофизици лансира теория, според която тъмната материя не е проявление на някаква екзотична частица, а е нещо различно, някаква модификация, на нещо което познаваме отдавна – пионите, известни ни от 1935 година. Пионите (съкратено от пи мезони), за онези, които не  знаят, са частиците, които “опаковат” атомните ядра. Тъмната материя, предполагат от екипа, може да се окаже същата, но не точно като обикновените пиони.

“Когато се заговори за тъмната материя, хората си мислят за нещо наистина екзотично, като да речем допълнително измерение”, казва Хитоши Мураяма, преподавател от Университета в Калифорния, както и от университетите в Бъркли и Токио и един от авторите на публикация за новата хипотеза във Physical Review Letters.
“Този тип предположения са наистина много секси, но няма никакви доказателства, подкрепящи подобни идеи. Така че, нашият екип смята, че си имаме работа с нещо много по-познато и по-малко екзотично”.

Тъмната материя, като разновидност на пионите, може да се окаже с много различни свойства от тези на обикновените пиони. Например, може да има маса, но Мураяма я сравнява като “пиони под индиго”, но доста различни. Всъщност, други изследвания на тъмната материя показват, че тя е съставена от частици, които взаимодействат само помежду си, но не и с нормалните материални фотони. Това обаче не противоречи на теоретичните постановки за пионите.

Мураяма казва още: “Тъмната материя е нашата майка. Без нея нямаше да ги има звездите, галактиките, а и ние нямаше да съществуваме”. По думите му, около 380 000 години след Големия взрив точно тъмната материя става причината за нарушаване на “еднаквостта” – или “гладкостта” – на Вселената. Малки вариации в тъмната материя нарушават баланса в хомогенния космос, което позволява на материята да започне да се “слепва” във формата на звезди, галактики, а по-късно и на планети.

Интересното в тази нова теория е, че може да се потърси потвърждението й тук, на Земята, с помощта на съоръженията, с които вече разполагаме. Големият адронен колайдър (LHC) в CERN, новият SuperKEK-B и предстоящият да започне работа SHiP потенциално имат нужната технология, за да може в близко бъдеще да покажат, дали пион теорията за тъмната материя е вярна. “В момента, когато я огласихме, колеги от цял свят ни написаха много писма, в които предлагат начини, как може да проверим дали е допускането ни е вярно. Така че, има голям ентусиазъм сред научната общност”, казва Мураяма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...